Maasdriel zet in op preventie alcohol en drugs

maasdriel • De gemeente Maasdriel richt het gezondheidsbeleid de komende vier jaar nadrukkelijker op het terugdringen van alcohol- en middelengebruik. Ook probeert de gemeente inwoners te stimuleren meer te bewegen.

Uit onderzoek van GGD Gelderland-Zuid in 2016/2017 bleek dat inwoners van Maasdriel fors meer alcoholische drank nuttigen dan de gemiddelde Gelderlander. "Over het gebruik van drugs is minder bekend, omdat dat zich in het illegale circuit afspeelt, maar uit gesprekken met zorgverleners en de raadsleden blijkt dat zij zich daar wel zorgen over maken", zegt wethouder Anita Sørensen. "Vandaar dat we dit onderwerp als speerpunt in het beleid voor de komende vier jaar opnemen."

Bij het voorkómen van alcoholmisbruik speelt Iriszorg een belangrijke rol. Straathoekwerkers praten met jongeren over verslaving en geven voorlichting. Daarnaast zet de gemeente Maasdriel waar nodig in op handhaving. "Medewerkers van Iris zijn laatst al samen met bijzonder opsporingsambtenaren langs geweest bij sportkantines. Er wordt dan niet alleen gepraat over het schenken van alcohol aan jongeren, maar we geven ook boetes", waarschuwt Sørensen.

Om inwoners te stimuleren meer te bewegen - dat doen ze namelijk minder dan gemiddeld - worden vooral de buurtsportcoaches ingezet. Waar mogelijk werkt de gemeente samen met sportverenigingen, zoals afgelopen weekend toen in Heerewaarden op initiatief van de tennisvereniging een sportmarkt werd georganiseerd.

"Het onderwerp bewegen hangt nauw samen met gezond eten en tegengaan van overgewicht. We zijn dan ook blij met initiatieven zoals de Bommelerwaardse Waterweken." Tijdens de avondvierdaagse wordt het drinken van water in plaats van bijvoorbeeld cola gepromoot.

Oud-profwielrenner Erik Dekker uit Hedel is aangetrokken als ambassadeur. "Als iemand bewijst wat je kunt bereiken met bewegen en gezonde voeding, is hij het wel."


Janneke Boogaard