• De twee verdiepingen tellende Technobiel.
• De twee verdiepingen tellende Technobiel. Foto: OTIB

Technobiel zaterdag bij Gamma

zaltbommel • Kinderen kunnen zaterdag experimenteren in de Technobiel, die de Gamma in Zaltbommel aandoet.

De Technobiel is een mobiele experimenteerruimte waarin leerlingen, die voor de keuze van vervolgonderwijs staan, op allerlei manieren van techniek kunnen proeven. Belangrijkste doelgroep zijn leerlingen vanaf groep 6 van het basisonderwijs en de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Hun ouders zijn natuurlijk ook welkom. Op twee verdiepingen kunnen zij van alles onderzoeken.

Op de eerste verdieping ervaren kinderen onder andere hoe een transportband werkt en hoe ze vliegtuigjes kunnen laten vliegen door er met licht op te schijnen. Maar ook zijn er de laatste technieken te vinden, zoals Augmented Reality (AR). Met AR-technologie kun je iemand anders op afstand mee laten kijken en werken. Hoe dat werkt? Dat ervaren bezoekers die vijf storingen in de CV-ketel proberen op te lossen. Technobiel-aap Bito, die graag lang onder de warme douche staat, hoopt op kinderen met kennis en inzicht. Verder kunnen zij aan de slag met de robot Meccanoid en leren ze de technische principes van onder andere spraakherkenning, Bluetooth en programmeren.

Een verdieping hoger komen de kinderen in een echte experimenteerzone terecht waar ze verschillende technische proefjes kunnen doen. Voor de leerlingen die meer exact georiënteerd zijn, staan allerlei natuurkundige experimenten tot beschikking.

De Technobiel is een initiatief van OTIB: het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf. De vraag naar technisch vakmanschap stijgt, maar techniek is nog altijd niet de eerste studie- of beroepskeuze van jongeren. Onbekendheid met het vak techniek en de beroepsmogelijkheden in de techniek zijn belangrijke oorzaken. Daarom heeft OTIB diverse voorlichtingsmaterialen ontwikkeld om jongeren kennis te laten maken met de vele mogelijkheden van techniek en hun eigen kansen. De kinderen van nu zijn de vakmannen en -vrouwen van later. Om deze toekomstige werknemers al vroeg te interesseren voor techniek, zet OTIB in op voorlichting op basisscholen. Voor kinderen is het beeld dat ze hebben van techniek belangrijk bij de keuze van vervolgonderwijs.

De Technobiel is zaterdag (12 mei) van 9:00-16:00 uur te vinden op de parkeerplaats bij de Gamma aan de Van Heemstraweg-Oost 10 in Zaltbommel (bij de schaapjesrotonde).