'Nywelepad' Gameren is weer zomerklaar

gameren/nieuwaal • Klompad 'Nywelepad' in het buitengebied van Nieuwaal en Gameren is weer zomerklaar.

Vrijwilligers hebben de afgelopen tijd gewerkt. En dat was nodig, laat Stichting Landschapsbeheer Gelderland weten. De weerselementen hadden nogal huisgehouden op dit Klompenpad. Weer en wind hebben de stickers doen verbleken en door het maandenlange hoogwater werden stevigste bewegwijzeringspalen op drift geslagen. Ook waren veel pijltjes en bordjes verwijderd door bouwvakkers tijdens hun wegwerkzaamheden. "Hoog tijd voor een grote onderhoudsbeurt", aldus coördinator Janne van Wijnen van de klompenpadwerkgroep.

Het Nywelepad is de veertien kilometer lange wandeling meer dan waard. Wandelaars komen langs water, stranden en uiterwaarden, langs dijken, bos en de polder. "Je hoort de veldleeuwerik, de tjiftjaf, de groene specht en de zilverplevier als je geluk hebt", zegt Janne. "Kuddes speelse pony's en nieuwsgierige koeien lopen een eindje met je mee. En de veelheid aan vlinders in de Lieskampen."

Ook het cultureel erfgoed langs de route is de moeite waard. Van de 'diepvrieskluis' in de dorpskern van Nieuwaal, de romp van een watermolen uit 1740 tot zichtbare restanten van de ruilverkaveling, maken de wandeling tot een interessante belevenis.

Startpunt is de T-splitsing Kerkstraat-Waalbandijk in Nieuwaal of de parkeerplaats Waalbandijk-Gamersche Waarden in Gameren.

q www.klompenpaden.nl