• De activiteiten vinden plaats tussen Vuren en Tiel.
• De activiteiten vinden plaats tussen Vuren en Tiel. Foto: tour de waal

Tour de Waal 2018 op twintig locaties

bommelerwaard • Tijdens de lustrumeditie van Tour de Waal wordt Bevrijdingsdag op twintig locaties langs de Waal gevierd.

Hoogtepunten zijn de extra veerpontjes, dropping van de 'Waalbroodjes', parachutisten, een defilé van oude legervoertuigen en veel muziek, poëzie en kunst. De Tour de Waal bestaat weer uit zes fietsroutes aan beide zijden van de Waal, van Loevestein tot aan Tiel. Door het inzetten van extra veerponten zijn er kortere routes te fietsen met onderweg van alles te beleven: kunst, poëzie en spannende shows. De dropping van de speciaal gebakken 'Waalbroodjes' is één van de meest spectaculaire onderdelen van de 5-mei viering. Een actie die symbolisch verwijst naar Operatie Manna in het laatste oorlogsjaar, toen Nederland werd bevoorraad met voedselpakketten. Dit jaar zijn deze plaatsen uitgekozen: Herwijnen, Hellouw, Heesselt, Varik, Zennewijnen, Dreumel, Rossum (14:25 uur) en Zaltbommel (14:30 uur).

Het verdere programma is per locatie anders. Het kerkje van Heesselt zal voor de gelegenheid worden omgetoverd in een 'kunstoase'. Op drie plaatsen zullen parachutisten landen: Hellouw, Zaltbommel en middenin de vesting van Slot Loevestein. Ook de Poëzietour maakt weer deel uit van het programma. Nieuw dit jaar is een colonne van oude legervoertuigen, die veteranen vanuit zowel Fort Vuren als Tiel over de dijken zullen rijden naar Zaltbommel voor een defilé. De colonne rijdt langs meerdere festivalplekken.

Het complete programma staat op:

q www.tourdewaal.nl.