Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Zorgen over spoor liggen bij staatssecretaris

regio • Onder andere Stichting Veiliger Zaltbommel en vijf gemeenten hebben staatssecretaris Van Veldhoven een brief geschreven over het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS).

De stichting is overtuigd van het belang van het PHS, maar vindt het programma niet 'duurzaam toekomstbestendig'. Veiliger Zaltbommel noemt drie specifieke pijnpunten. Vrij dicht langs het spoor bij Zaltbommel wordt de nieuwe wijk De Virieupark gebouwd. "Een eerder geplande geluidwerende wand van appartementen is door de gemeente (op verzoek van de projectontwikkelaar, red.) weggestreept. Dat levert met de geluidsopening naar de waalbruggen permanent geluidsoverlast op voor de – op dit moment – nog nietsvermoedende kopers. Gemeente: benoem dit probleem en stimuleer/faciliteer driedubbel glas en extra isolatie."

De stichting maakt zich verder zorgen over chemiebedrijf Sachem, dat langs het spoor ligt. "Dat spoor krijgt straks 288 reizigers- en 61 goederentreinen per dag te verwerken." Die drukte zorgt voor extra kans op ongelukken. Veiligheidsberekeningen laten dat niet zien, omdat daarin geen rekening wordt gehouden met een optelsom van factoren, meent Veiliger Zaltbommel.

Als derde punt noemt de stichting de kwaliteit van het spoor ter hoogte van Zaltbommel. "Een oude spoorbrug, een net zo oud en zeer waarschijnlijk minder solide kunstwerk (het spoorviaduct, red.), een gevaarlijk NS-station met te krappe perrons, een wachtspoor en veel wissels en een gelijkvloerse overgang. Hier moet zowel het goederenvervoer als intensieve personenvervoer overheen."

Vorige week brachten ook de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen, Zaltbommel, Maasdriel en 's-Hertogenbosch hun zorgen over aan de staatssecretaris. Zij zetten vooral vraagtekens bij de noodzaak van intensivering van het goederenvervoer via het traject Meteren-Boxtel, onder meer omdat het aantal kolentransporten afneemt.

De termijn om te reageren op de plannen is donderdag gesloten.


Janneke Boogaard