'Hier zetten we Zaltbommel echt mee op de kaart'

Kindertuin bruist dit jaar drie keer

zaltbommel • Vijf jaar geleden organiseerden Hans de Beus en Daphne van Brakel voor het eerst Lollipop in de Kindertuin. "Zevenhonderd bezoekers telden we toen", weet Daphne nog goed.

Een jaar later kwamen er veertienhonderd mensen en vorig jaar telde de organisatie tegen de drieduizend bezoekers. "Het is het grootste gratis festival van de Bommelerwaard", constateert Hans tevreden. "Vorige week kreeg ik een vraag uit Limburg, waar ze het beste een touringcar kunnen parkeren. Ze komen met meer dan vijftig mensen." En dat is volgens hem ook helemaal niet zo gek: "Dit rock 'n roll festival heeft een gemoedelijke sfeer, de locatie is perfect, de muziek is gangbaar en spreekt veel mensen aan. Overdag komen mensen gezellig met hun kinderen, vaak met een kleedje op de grond, daar eten ze een broodje. 's Avonds wordt er meer gedanst." Veel volwassenen komen in prachtige rock 'n roll outfits, compleet met petticoats en vetkuiven en ze rijden vaak in prachtige oldtimers naar het feestterrein. En tot Daphne's grote vreugde is ze er in geslaagd om voor het eerst een echte Kop van Jut op het terrein te plaatsen. Optredens zijn er van The Spunyboys, Them Lewis Boys, Miss Mary Ann & The Ragime Wranglers, King Size Trio en The Wieners. "Hier zetten we Zaltbommel echt mee op de kaart", zegt Hans.

Peace in 't Park

Vorig jaar organiseerde het duo voor het eerst een tweede event, aansluitend op Hemelvaartsdag: Peace in 't Park. "Met Woodstock in gedachten zijn we aan de slag gegaan", vertelt Daphne. "Als de Woodstock Tribute Band begint te spelen, is dat voor veel mensen een hele beleving. DJ Donald Indo zorgt met zijn seventies muziek helemaal voor de goede sfeer." Rond de zeshonderd bezoekers kwamen vorig jaar naar dit ook al gratis evenement. "Een fantastische avond", herinnert Hans zich. BF Events kan Lollipop en Peace in 't Park gratis aanbieden doordat ze zelf de horeca beheren. "En omdat we maar liefst 75 vrijwilligers hebben rondlopen", benadrukken Daphne en Hans. "Zonder hen zou het echt niet lukken."

Shamajo VIP Concert

Via via kwamen Hans en Daphne in contact met wensstichting Shamajo. In het verleden organiseerde Alem-pop wel eens een VIP-concert voor (meervoudig) gehandicapten. "Wij willen ook graag eens iets doen voor die doelgroep", legt Hans uit. "De tent staat er toch, het geluid is er, we kunnen dat goed organiseren." Zo gezegd, zo gedaan. Het tweetal ging vorig jaar mee met de VIP-cruise, een vaartocht vanaf Kerkdriel naar Heusden. En ze waren meteen verkocht en zijn aan de gang gegaan. Het resultaat is een indrukwekkende line-up van bekende Nederlandse artiesten: Frans Duijts, Marianne Weber, Danny Smorenburg en Henk Daamen zijn enkele van die bekende namen. Blaaskapel Spuug-Zat werkt mee, De Boemeltjes zijn erbij, Nelis Heesbeen en Kapalone. Er komen danseressen onder leiding van Zandalee Cardinaal en DJ Henk staat achter de draaitafel. Dit concert is niet gratis toegankelijk. "Dat lukt niet met zulke artiesten", legt Hans de Beus uit. "Bovendien is de opbrengst voor Shamajo." Kaarten kosten 17,50 euro en zijn te koop via de website van Shamajo.

Lollipop duurt van 13:00 tot 23:00 uur, het VIP Concert van 13:00 tot 17:00 en Peace in 't Park van 20:30 tot 01:00 uur. Er is een buitenpodium én een podium in de tent.

Britta Alink