• Er wordt hard gewerkt aan High school Music.
• Er wordt hard gewerkt aan High school Music. Foto: Vincent Wibier

High School Music: Van droom naar werkelijkheid

aalst • In Dorpshuis 't Gement worden de puntjes op de i gezet voor de première van High school Music in De Poorterij in Zaltbommel op 18 en 19 mei aanstaande.

Hiermee komt voor de zussen Annigje en Gonnie van Genderen een lang gekoesterde droom uit. Het samenbrengen van enthousiast zingende kinderen en een heuse fanfare in een echte musical.

Na hun eerste kleine musical Doornroosje, kwam het idee om samenwerking te zoeken met de plaatselijke fanfare Prins Hendrik. Annigje: "We zouden dat 'ooit' eens gaan doen. Dat veranderde plotsklaps toen er vanuit de fanfare gevraagd werd of het niet leuk zou zijn om samen iets te gaan doen." Annigje zelf is lid van deze fanfare en speelt bugel.

Gonnie die les geeft op een basisschool is volgens Annigje de creatiefste van het stel: "Altijd vol ideeën en zij weet als geen ander kinderen enthousiast te krijgen. Ikzelf ben meer de realistische van de twee. Dat maakt ons een ideaal team." Gonnie schreef het script en is samen met Annigje regisseur van de musical. Ook is zij verantwoordelijk voor de keuze van de vele liedjes en de Nederlandse vertaling daarvan. "We hebben bekende liedjes uit films en andere musicals. Het verhaal gaat uit van het idee dat je nooit moet ophouden met dromen. "Never stop dreaming", is de ondertitel van High school Music. Wijzelf en deze hele productie zijn daar het bewijs van. Vorig jaar oktober zijn we heel enthousiast begonnen zonder te weten dat we een half jaar later in De Poorterij zouden optreden. Dat is toch geweldig?" Dat enthousiasme is zeker ook aanwezig bij de leden van fanfare Prins Hendrik, een blaasorkest met een dertigtal muzikanten in de leeftijd van 12 tot 65 jaar. Willy van de Pol zet zich graag in om de kinderen de liefde voor de blaasmuziek bij te brengen. Als dat via een musical bereikt wordt, des te beter; moet zij gedacht hebben. En het blijkt te werken. De arrangementen van de fanfare in combinatie met zang en dans van de kinderen werkt een beetje als een film, of, misschien wel een vrolijke droom…

Gonnie: "We zien dat er iets gebeurt met de kinderen die hier aan meewerken. In het begin was iedereen nog wat verlegen en onwennig. Ze waren niet meteen verkocht voor de grote rollen, "doe maar een klein rolletje voor mij…" Diezelfde jongen die dat zei heeft nu het hoogste woord, en kan veel meer aan dan hij gedacht had." Annigje beaamt dat volledig: "Je ziet die kinderen groeien. Heel leuk. Zeker als het stuk vorm begint te krijgen en de decorstukken en rekwisieten op het toneel komen. Dan zie je ze denken: "Het wordt echt!"

Ook de gang naar de echte schouwburg is natuurlijk een hele belevenis voor iedereen die betrokken is bij deze musical. Directeur Ron Cretier van De poorterij in Zaltbommel kan al helemaal niet meer stuk bij de zussen: "Hij was meteen enthousiast en denkt met je mee. Waar wij problemen zagen, wist hij onze zorgen weg te nemen. Een hele fijne samenwerking."

Regisseur Gonnie ziet de kinderen steeds serieuzer in hun rol kruipen: "Nu doen ze echt hun best om de teksten en de melodie onder de knie te krijgen. Ook al is dat voor sommige kinderen heel moeilijk. Maar ze doen het samen. Ik denk wel eens dat iemand het nooit zal leren, maar dat is niet waar. Als alles ineens klopt, dat is de ultieme kick, daar krijg je kippenvel van. Je weet nooit wanneer het gebeurt, maar het gebeurt altijd. En uiteindelijk staat straks iedereen te stralen en maken we er samen één groot feest van."

Kaartverkoop: www.de-poorterij.nl (8,50 euro per kaartje).Meer informatie: musicalpitt@outlook.com

Vincent Wibier