Hond mag los op drie nieuwe plekken

maasdriel • De gemeente Maasdriel heeft een hondenuitrenveld aangewezen in Ammerzoden. Bij Strandbad Well en de Zandmeren mag de hond voortaan een deel van het jaar los op een deel van het terrein.

De vraag naar meer plekken waar honden lekker kunnen rennen, kwam onder meer naar voren in het straatgesprek dat de gemeente vorig jaar voerde in Ammerzoden, op zoek naar ideeën die in aanmerking konden komen voor een bijdrage uit de subsidieregeling Krachtige Kernen.

"Binnen de bebouwde kom in Ammerzoden konden honden nergens loslopen. En in het buitengebied zijn agrariërs er niet blij mee, omdat hondenpoep bacteriën bevat die slecht zijn voor koeien", weet wethouder Jan-Hein de Vreede. Er is gekeken of er een combinatie mogelijk was met het verzorgingstehuis of de Ontmoetingstuin, zodat ouderen ook van de viervoeters konden genieten, maar daar was te weinig ruimte.

Toen is besloten het Spreeuwenpad aan te wijzen als losloopgebied. Het gaat om een smalle strook van zo'n 150 meter lang. Bij het bruggetje naar de Bernseweg komt een bak te staan met zakjes voor de poep. Er wordt een flyer in het dorp verspreid om de maatregel aan iedereen bekend te maken.

Ook bij de Zandmeren in Kerkdriel is een officieel losloopgebied aangewezen, tussen de Geersteeg en het water. Bij het Strandbad in Well gaat het om de strook vanaf de parkeerplaats richting Wellseind. "Op deze twee plekken laten mensen nu al vaak honden loslopen, dus kunnen we daar maar beter duidelijke afspraken over maken. De honden mogen in de aangewezen delen - niet bij de strandjes - los tussen half oktober en half april. Ook hier komen bakken te staan", licht de wethouder toe.

Met de losloopgebieden komt de gemeente ook tegemoet aan de kritiek van hondeneigenaren dat ze weinig terug zien voor de hondenbelasting die ze betalen. "We gaan kijken of het in Ammerzoden goed loopt op deze manier, als dat zo is komen ook andere kernen aan de beurt. In elk geval in Hedel is daar belangstelling voor."

Janneke Boogaard