Poëzie tijdens Tour de Waal

regio • Het tourschema van de PoëzieTourdeWaal is bekend. De dichterstour maakt in zijn vierde editie op zaterdag 5 mei deel uit van het bevrijdingsevenement Tour de Waal. Dit interactieve vrijheidsevenement wordt gehouden aan beide oevers van de Waal. De dichters doen tijdens hun tour een vijftal locaties aan. Ze houden in duokoppels drie voordrachten per locatie. Tussen 13:00 en 14:00 uur strijken ze neer op slot Loevestein en Stroomhuis Neerijnen; tussen 14:30 en 15:30 uur doen ze het kerkje in Heesselt, en hotel De Gouden Molen en restaurant In Petto in Rossum aan. Rond 16:00 uur is de finale aan de Waalkade in Zaltbommel.
Initiatiefnemer en organisator is de Zaltbommelse dichter (en D66-politicus) Thom Ummels. "De PoëzieTourdeWaal is inmiddels een traditie geworden en we hebben er als dichtersgroep weer veel zin in", geeft hij aan. De kerngroep van dichters bestaat naast Thom Ummels uit Leo van der Laan, Esther van Empel en Marcel Vaandrager. Van der Laan woont in Bruchem en haalt zijn inspiratie als dichter vooral uit reizen, natuur en religie. Twee keer won hij de dichtwedstrijd 'Bakens aan de Waal' van het Stroomhuis. Van Empel schrijft vanuit Nieuwaal gedichten, vaak geïnspireerd door de natuur. Vaandrager is dorpsdichter van de vijf dorpen van Werkendam en deel van theatergroep De Troubabrours. Op de eindbestemming Zaltbommel zullen ook gastdichters (Marion van Rooij en Joep Beliën) een voordracht houden. Daarnaast is aan prijswinnende scholieren van de dichtwedstrijd van het 4 mei comité Zaltbommel gevraagd hun gedicht voor te dragen.


Hatalle opent vernieuwde banen

hedel • Jeu de boulesvereniging Hatalle houdt op Koningsdag een feestje: de vernieuwde banen achter het dorpshuis worden geopend. Wethouder Gerard van den Anker verricht samen met bouler Arie Kuppen de officiële handeling om 13:30 uur. Daarna is er een open middag voor alle belangstellenden waarbij ook een partij gespeeld kan worden. Leden zijn aanwezig om het spel te leren. Lekker op het terras zitten met uitzicht op de Maas is ook een goede optie. Hatalle is normaal actief op maandagavond en woensdag- en zaterdagmiddag.