Afbeelding
Foto: Britta Alink

Zorgen over samenstelling panel en 'aanzuigende werking'

Eerste stap naar regels voor huisvesting

bommelerwaard • De gemeenteraad van Zaltbommel gaat in de vergadering op 17 mei niet zomaar akkoord met het plan van aanpak van de huisvesting van arbeidsmigranten in Zaltbommel. Dat bleek donderdagavond tijdens de behandeling van het onderwerp in de carrouselvergadering.

De fracties van CDA en SP vinden dat het onderwerp helemaal nog niet in de volgende raad behandeld moet worden. "We kunnen het maar één keer goed doen", waarschuwde Hein de Kort van het CDA. "Laten we het nog een keer op de agenda van de carrousel zetten, zodat de wethouder alle antwoorden kan geven en een aanvulling kan maken." Van de overige fracties mag het plan wél op de agenda van de gemeenteraad.

Bij alle fracties leven veel vragen over de uitvoering van het plan. Zoals over de samenstelling van het panel, dat de gemeente in het leven wil roepen om mee te praten over oplossingen. "In het panel komen veel partijen die belang hebben bij het huisvesten van arbeidsmigranten, zoals tuinders en uitzendbureaus. Dat zijn er meer dan bewoners. Wordt dat niet een te eenzijdig geluid?" aldus Martijn Stoutjesdijk van de SP.

Volgens wethouder Adrie Bragt hoeft de raad daar niet bang voor te zijn. "Wij willen op geen enkele manier sturen wat het panel doet", zegt hij. "Iedereen is in de volle breedte welkom. Ik verwacht dat er voldoende 'gewone burgers' aan de tafel komen zitten. Het wordt alleen wel een uitdaging om het goed te organiseren, het panel moet niet te groot worden."

Nico van Wijk van PvdA/GroenLinks vindt het plan nog niet goed genoeg om mee 'de samenleving in te gaan'. Hij pleit er onder meer voor dat de gemeente nieuwe bedrijven bij vestiging in de gemeente vraagt naar oplossingen voor de huisvesting van hun medewerkers. Hein de Kort van het CDA vroeg nadrukkelijk ook aandacht voor de vestiging van de twee nieuwe grote distributiebedrijven in Zaltbommel. "In het plan van aanpak wordt alleen gesproken over tuinbouwbedrijven", zei hij. "Maar die distributiecentra staan er binnen een jaar. Ik roep het college op om daar ook vlot mee aan de slag te gaan."

Wethouder Bragt beaamde dat het plan gericht is op medewerkers in de glastuinbouw. "We zullen een vergelijkbaar traject moeten opzetten voor medewerkers in de distributiecentra", zei hij. Hij beloofde dat hij in het college gaat bespreken of dat in het huidige plan kan worden meegenomen.

De raad beslist overigens uiteindelijk niet over de inhoud van het plan van aanpak, wel over het geld dat er aan uitgegeven gaat worden. Het gaat onder andere om 20.000 euro voor de registratie van arbeidsmigranten, 12.500 euro voor het 'participatietraject' en ruim 250.000 euro voor handhaving.

In Maasdriel waren de politici het tijdens de commissievergadering van vorige week dinsdag eens met het plan van aanpak dat het college voorstelde. Daar is het aangemerkt als hamerstuk voor de raadsvergadering, die net als in Zaltbommel op 17 mei is. Ook daar wordt input uit het veld verzameld.

Alle fracties aanvaarden de kosten. Voor de zekerheid wordt 300.000 euro uitgetrokken. De gemeente verwacht voor controles in elk geval ruim een ton per jaar nodig te hebben.

D66 en Samen Sterk Maasdriel waarschuwden dat Maasdriel, door voorop te lopen met een plan van aanpak, geen arbeidsmigranten moet aantrekken die buiten de gemeente werken.


Britta Alink en Janneke Boogaard