Burgerpanel over Markt

zaltbommel • De bloemenwinkel op de Markt is onlangs gesloten, het ABN/Amro kantoor gaat dicht en de hoorwinkel gaat verhuizen. Het Kontakt vroeg het Burgerpanel wat te doen met die leegkomende panden in de mooie binnenstad van Zaltbommel.

Een ruime meerderheid, zeventig procent, gaf aan het liefst een winkel op die locatie te zien. In taal hebben 227 mensen de vragenlijst van TIP Bommelerwaard ingevuld. De uitslag is dus niet representatief voor Zaltbommel, maar geeft wel een aardige indicatie.

Horeca

Bijna veertig procent van de respondenten gaf aan 'horeca' te willen in de leekomende panden. "Ik droom van een gezellig marktplein met diverse horecagelegenheden en terrasjes", schrijft iemand in een toelichting. "Aub geen horeca!!", zegt een ander. "Wonen lijkt mij een goede optie." Zesentwintig procent vindt dat er een 'dienstverlener' moet terugkomen zoals een bank of een kapsalon. "In ieder geval een pin-automaat", reageert iemand. "Anders kun je buiten winkelopeningstijden nergens meer pinnen in de stad." Meerdere mensen opperen dat er wel een groenteboer, goede slager en viswinkel zouden kunnen komen. "Er zijn combinaties mogelijk, waar je mooie producten zou kunnen kopen, zonder daarvoor nog naar Den Bosch te moeten", schrijft iemand. Een andere respondent ziet een 'fatsoenlijke buurtsupermarkt' wel zitten. "En het gemeentekantoor terug. Onmiddellijk", schrijft hij of zij. "IJswinkel mag ook wel verhuizen, daar wordt het plein levendiger van."

Van de mensen die het liefst winkels zien terugkomen wil 37 procent graag een kleding- of schoenenwinkel in de leegkomende panden. Ongeveer evenveel mensen (36 procent) zien een winkel met cadeaus wel zitten. Maar ook bloemen, een dierenwinkel en interieuraccessoires werden geopperd. "Zonder winkels is de binnenstad dood", concludeert de een. "Een stiltecentrum is ook wel een idee", vindt een ander.