Joods badhuis Mikwe weer open

zaltbommel • Vanaf zaterdag 5 mei gaat het Mikwe, het voormalige joodse badhuis aan de Minnebroederstraat in Zaltbommel, weer open. Deze historische plek is tot eind september te bezoeken op zaterdag van 13:30 tot 17:00 uur en op iedere eerste zondag van de maand tussen 13:30 en 17:00 uur. In het kleine gebouwtje achter de verdwenen synagoge is een expositie ingericht over het bloeiende leven in de Bommelerwaard. In de Tweede Wereldoorlog zijn bijna alle Bommelse joden vermoord door de nazi's. Het Mikweseizoen wordt donderdag 26 april geopend met een lezing door Martijn Stoutjesdijk, onderzoeker aan de Universiteit Tilburg. De lezing gaat over de Talmoed, het theologische en juridische handboek bij het joodse leven. Sint-Maartenskerk, aanvang 20:00 uur.


Expositie in en óver Het Zonnelied

ammerzoden • De nieuwe pastoor van de Bommelerwaard, pater Putman, opent dinsdag 8 mei in Het Zonnelied de expositie 'Zusterlief, Broederlief' rond het eeuwenoude gedicht 'Het Zonnelied' van Franciscus van Assisi. De expositie bestaat uit zeven schilderijen van Jeltje Hoogenkamp over de hoofddelen van Het Zonnelied: zon, maan, aarde, wind, vuur, water en dood. Bij de expositie hoort een dichtbundel. Tijdens de opening zingen de kerkkoren van Ammerzoden, Sint Roza en Caecilia, het lied in verschillende vormen. Kinderen van basisschool De Schakel laten hun eigen verwerking van Het Zonnelied zien. De opening duurt van 10:30 tot 11:30 uur. De expositie is de hele maand mei te zien.


Expositie
in De Wielewaal

zaltbommel • In De Wielewaal is momenteel een expositie met beeldend werk van Leontien Vossen te bezichtigen. Op veelal houten panelen zijn allerlei materialen samengevoegd: van fotografie tot schilderwerk en materialen gevonden in alle windstreken. Leontien maakt haar assemblages in haar atelier 'De Handwerkmaatschappij', dat binnenkort een nieuwe stek krijgt in Pand 9. Tijdens de Bommelse Kunst Route, de laatste twee weekenden van juni, wordt het atelier geopend. De expositie in De Wielewaal is tot half juni te zien.


'Een Zacht Geruis'
in Ammersoyen

ammerzoden • Kasteel Ammersoyen doet de komende maanden mee aan het project 'Een Zacht Geruis' van Productiehuis Plaatsmaken, Geldersch Landschap & Kasteelen en Museum Arnhem. Hierbij zijn zeven hedendaagse kunstenaars gekoppeld aan zeven kastelen en landhuizen, die op basis van de plek en de geschiedenis nieuw werk maakt. Ammersoyen is gekoppeld aan fotograaf Hans Wijninga. Hij laat zich inspireren door baron De Woemont, die omstreeks 1868 het kasteel en de omgeving vastlegde op goed bewaarde ambrotypes, de eerste variant van de fotografie. Wijninga heeft zich de techniek van de ambrotypes helemaal eigen gemaakt en voor zichzelf geperfectioneerd. Vervolgens maakte hij een vertaling naar het digitale tijdperk, waarbij hij onder meer gebruik van hedendaagse technieken zoals een 3d scanner, waarmee hij op unieke wijze door muren heen kon kijken. Uit de enorme hoeveelheid data koos hij een aantal representatieve beelden, die vanaf 20 april in het kasteel te zien zijn.