'Blij met 'historisch verantwoorde' verbouwing Albert Heijn'

Petitie voor een 'mooiere' Buitenstad

zaltbommel • "Het plan voor de bebouwing van de Buitenstad is niet meer dan een rij hoge flats aan de Waal. Wat een teleurstelling!". Dat vindt de Vereniging Vestingstad Zaltbommel.

De Buitenstad is een nieuwe woonwijk, die gepland staat op het terrein achter de Albert Heijn, bij de meeste mensen bekend als het 'Buko-terrein'. De vereniging vindt dat de plannen voor het gebied, dat zij overigens sinds kort De Werf noemen, zoveel mooier en beter kunnen. Daarom starten ze deze week een actie. Inwoners van Zaltbommel worden binnenkort via flyers, facebook en e-mail opgeroepen om 'Nee' te zeggen tegen de plannen van projectontwikkelaar Waalbommel en 'Ja' tegen een mooie Buitenstad. Volgens de vereniging kan het plan mooier worden door onder andere het behoud van de geschiedenis door herstel een deel van de scheepshelling, de werfhal en de kraanbaan.

Uitzicht over het water

Ook het uitzicht op het water vanuit de stad en andersom zou beter moeten. De initiatiefnemers willen dat er woningen komen voor iedereen, in plaats van alleen de geplande koopwoningen. "De doelgroep is elitair", vindt de vereniging. "Dat doet geen recht aan de samenstelling van de bevolking, aan de cultuur van Zaltbommel, aan haar wortels." Volgens de vereniging willen toekomstige bewoners met hun duurzame woningen ook graag op niet-vervuilde grond wonen. "Opruimen dus", zeggen ze.

Verder pleit de vereniging voor ruimte voor bedrijvigheid aan het water met speeltuinen, bankjes om op te zitten en een struinroute. Ook watersport-gerelateerde bedrijfjes moeten een kans krijgen, vindt de vereniging. "Een centrale ontsluiting is hierbij cruciaal: geen (auto)verkeer langs de havens en onder de woningen parkeren, dan is een deel van het parkeerprobleem in de stad opgelost."

Albert Heijn

Volgens Ad Schalkx en Paul Burgers van de Vereniging Vestingstad is het heel goed mogelijk om de plannen aan te passen. Zelf hebben ze bijvoorbeeld met Albert Heijn al een in hun ogen prachtig resultaat behaald. "Albert Heijn wil verbouwen en is na gesprekken met ons bereid om het bouwplan te wijzigen naar een historisch verantwoorde verbouwing, waar respectvol externe elementen van het Albert Heijn-gebouw weer zichtbaar worden", lichten ze toe. "En Albert Heijn is bereid om in zijn winkel ook de stalen spanten en staanders zichtbaar te maken voor het winkelend publiek."

"We zijn ontzettend blij met dit resultaat", zegt Ad Schalkx. "We hebben heel goed samengewerkt met Albert Heijn en met de grondeigenaar HoogDennen. We hopen nu natuurlijk dat we met WaalBommel ook zo kunnen samenwerken. We willen dat elke Bommelaar zich in de toekomst kan herkennen in De Werf en er kan leven of vertier kan hebben."

Britta Alink