• Veel familieleden waren aanwezig bij de onthulling van het straatnaambord.
• Veel familieleden waren aanwezig bij de onthulling van het straatnaambord. Foto: aangeleverd

Oud-huisarts Brakel krijgt straatnaam

brakel • Ab van de Beek (1925-2003) heeft sinds zaterdag zijn eigen straat. De verbinding tussen de Waaldijk en de Molensteeg heet nu naar de vroegere huisarts.

Van Beek zette zich in de jaren zeventig in tegen de dijkverzwaring. Daarnaast liet hij de gemeenschap veel foto's van plaatselijke gebeurtenissen na. Zijn weduwe onthulde het naambord van de straat zaterdag, in aanwezigheid van veel familieleden. De Brakelse huisarts nam in 1959 de praktijk van dokter Van Steenis over. Van de Beek verzette zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw tegen de wijze waarop de overheid (rijksoverheid, gemeentebestuur en polderdistrict) de dijkverzwaring wilden realiseren. Via de politiek liet hij zijn visie horen. Zijn partij Gemeenschapsbelangen zorgde onder andere voor democratisering van de plaatselijke gemeenteraad. De historische werkgroep Stichting De Vier Heerlijkheden heeft enige tijd geleden aan de dorpsraad van Brakel gevraagd om de straatnaamgeving via de gemeente Zaltbommel in werking te stellen.

De familie is zaterdag in Koetsiershuis van de Vier Heerlijkheden naast Huis Brakel bijgepraat over de activiteiten van de werkgroep en de impact die de huisarts had met het nalaten van het vele fotomateriaal voor de Brakelse gemeenschap. De vele dia's die hij nam van allerlei gebeurtenissen in de voormalige gemeente Brakel laten een tijdsbeeld zien dat zonder zijn inzet nooit meer toonbaar geweest zou zijn.

Het omvangrijke krantenarchief van dokter Van de Beek over de dijkverzwaring is inmiddels overgebracht naar het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) in Tiel, waar het te raadplegen is.