• De Bevers waren afgelopen zaterdag actief in De Kloosterwiel. Achteraan staat Hella Goesten tussen de kinderen.
• De Bevers waren afgelopen zaterdag actief in De Kloosterwiel. Achteraan staat Hella Goesten tussen de kinderen. Foto: Lya Cattel

Zonder nieuwe vrijwilligers verdwijnen Bevers en (dinsdag)Welpen

Een grote leerschool voor jong en oud

zaltbommel • Dat kinderen heel veel leren bij de scouting, weten veel mensen wel. Maar ook voor de leiding is het één grote leerschool.

Dat zegt Hella Goesten, bestuurslid van Scouting Martinus in Zaltbommel én leider van de speltak Bevers op zaterdagochtend. "Je leert hoe je een programma moet maken, je leert omgaan met kinderen met heel diverse achtergronden, je leert van je fouten, je hebt veel verantwoordelijkheid, hebt contact met ouders, geeft en krijgt feedback", somt ze op. Zo kreeg ze onlangs zelf nog van mede-spelleiders te horen dat ze niet zo goed kan delegeren. "Zo leer ik na acht jaar ook steeds nieuwe dingen." En behalve leerzaam is het natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk om te doen, lekker samen met andere leiders en de kinderen in de natuur actief bezig zijn met leuke programma's.

Ruim honderdzeventig leden telt de Zaltbommelse afdeling. Ze zijn verdeeld in speltakken, de jongste kinderen in de Bevers (5 tot 7 jaar), de Welpen (7 tot 11 jaar). De oudere jeugd kan naar de Gidsen, de Scouts of de Zeeverkenners. Vanaf 16 jaar zijn er onder andere de Explorers en de Wilde Vaart, van 18 tot 21 jaar de Roverscouts en Loodsen. 21-plussers vormen De Stam.

Flinke wachtlijst

Normaal gesproken stapt de oudere jeugd als vanzelf in de leiding. Maar daar is de laatste jaren verandering in gekomen en het wordt steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. "Per speltak voor de kleintjes hebben we ongeveer zes leiders nodig", legt Hella uit. "Zij zijn twee uur per week op een doordeweekse avond of op zaterdagochtend met de kinderen bezig. Steeds vaker gaan jongeren echter studeren buiten Zaltbommel of ze hebben een baantje of ze sporten." De nood is nu zo hoog dat er een flinke wachtlijst is voor de jongste kinderen. Bovendien heeft het bestuur moeten besluiten om na de zomer helemaal te stoppen met de Bevers zaterdagochtend en de Welpen op dinsdagavond. En dat is ontzettend jammer. Want al deze kinderen leren zoveel van de doordachte, maatschappijbrede programma's. Omgaan met hun emoties bijvoorbeeld, samenwerken, creatief bezig zijn en alles over de natuur. De Welpen hebben geleerd een maaltijd te bereiden; eerst het menu bedenken, dan voorbereiden en tijdens de laatste bijeenkomst samen koken en samen met de ouders alles lekker opeten.

Bestuursleden

Nieuwe vrijwilligers kunnen zo instappen. De enige eis is dat ze het leuk vinden om met kinderen te werken. "We hebben ontzettend veel materiaal", benadrukt Hella. "Leiding hoeft niet alles zelf te verzinnen. Je kunt gewoon instappen en meegroeien." Naast leiding voor de Welpen en de Bevers zoekt Scouting Martinus ook nieuwe bestuursleden. Al jaren bestaat het bestuur uit slechts vier mensen en dat is echt te weinig voor de hoeveelheid werk. Het bestuur zoekt met name een 'praktijkbegeleider' of 'groepsbegeleider'. "Dat moet een man of vrouw zijn met levenservaring", licht Hella toe. "Iemand die de leiding helpt door praktisch mee te denken en ondersteuning te bieden, als daar behoefte aan is."

Ook een 'aanpakker' is hard nodig. Zo is op het eigen terrein aan de Gamerschedijk het houthok ingestort. De bestuursleden hebben hun handen vol aan hun baan en het vrijwilligerswerk, zodat er domweg geen tijd meer is om het houthok te herstellen. Dit jaar voor het eerst loopt de scouting ook niet mee met de Rode Kruis Avond4Daagse. "Heel jammer", zegt Hella. "Maar ik kon behalve mezelf maar één begeleider vinden, die mee kon lopen. Met zo'n grote groep kinderen is dat een te groot risico."

Jong bloed is dus heel hard nodig, maar ook mensen die wat ouder zijn, waarvan de kinderen al wat ouders zijn of de deur uit, zijn van harte welkom. Belangstellenden kunnen voor meer informatie een e-mail sturen naar: info@scouting-zaltbommel.nl

Britta Alink