Afbeelding
Foto:

In 2020 snel internet in het buitengebied

bommelerwaard • Regio Rivierenland heeft als eerste regio in Nederland toestemming gekregen van de Europese Commissie om een open (glasvezel)netwerk in het buitengebied aan te leggen.

De samenwerkende gemeenten startten enige tijd geleden een project om snel internet in het gehele buitengebied van de regio te waarborgen. Marktpartijen konden het snelle internet niet garanderen op de ongeveer 12.000 adressen waar het om gaat. Een belangrijke voorwaarde om als overheid een breedbandnetwerk te mogen aanleggen, is goedkeuring van de Europese Commissie (EC). Om deze te verkrijgen, werd een notificatietraject gestart en een formele melding ingediend. Het overheidsmodel heeft voor inwoners de voordelen dat zij voor de aanleg van hun aansluiting niet hoeven te betalen, zij tegen vergelijkbare prijzen als in de kernen diensten kunnen afnemen en zij ook geen maandelijkse buitengebiedstoeslag hoeven te betalen. Burgers zijn ook niet verplicht om diensten af te nemen. Bovendien is het netwerk open, zodat alle aanbieders welkom zijn en inwoners zodoende zoveel mogelijk keuzevrijheid hebben.

De gemeenteraden moeten een definitief besluit nemen over de oprichting van een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie (gemeenschappelijke regeling) voor de aanleg en het beheer van het netwerk. De uitslag van hun besluitvorming wordt na de zomer verwacht. Uit een interessepeiling over glasvezel in Rivierenland bleek 97,3% van de inwoners van het buitengebied volmondig 'ja' antwoordden op de vraag of zij één of meerdere diensten via een glasvezelnetwerk zouden willen afnemen. Binnenkort ontvangen de adressen een brief waarin zij worden geïnformeerd over de goedkeuring van de EC en de volgende stap in het proces; de besluitvorming door de gemeenteraden.

Het woord 'glasvezel' staat hier tussen haakjes geschreven, omdat bij aanbesteding definitief zal blijken welk type kabel het nieuwe netwerk zal krijgen. Besluiten de gemeenteraden positief, dan wil Regio Rivierenland vóór 2020 alle 12.000 adressen in het buitengebied hebben aangesloten.