Afbeelding
Foto:

Zaltbommel rouwt om overleden Eritreeërs

zaltbommel • In Zaltbommel zijn verschillende initiatieven gestart om geld in te zamelen voor de begrafenis van de twee jonge Eritreeërs, die donderdagavond zijn omgekomen in Brakel.

De twee vrienden, Gerry Gilay Kedane (33) en Mebrahatu Melake (28) reden donderdagavond met hun auto de Waal in, bij de veerstoep. Ze kwamen allebei om het leven. Mebrahatu was alleenstaand, Gerry laat een vrouw en drie kleine kinderen achter. Geld voor het terugbrengen van hun lichamen naar Eritrea was er niet. De mensen van De Kringloop in Pand 9 hebben daarom het plan opgepakt om geld in te zamelen, zodat de nabestaanden hun dierbaren 'thuis' krijgen. In de winkel is een gedenkhoekje ingericht waar iedereen iets kan bijdragen. Ook liggen er kaartjes waar mensen een boodschap op kunnen achterlaten. De gemeente neemt ook een deel van de kosten van de repatriëring voor haar rekening. Ook de werkgever van één van de twee overledenen draagt bij aan de kosten. De repatriëring zou vrijdag plaats moeten vinden.

Binnen Zaltbommel is geschokt gereageerd op het overlijden van de twee jonge mannen. Op de facebook-pagina van Elliz in Company staat een indrukwekkend in memoriam over Mabrahutu, oftewel 'Mapri' zoals ze hem daar noemden. "Met een grote lach op zijn donkere toet kwam Mapri bij ons binnen wandelen toen we nog maar net actief waren als pop-up atelier." Mapri was toen 25 jaar en wilde zijn Nederlands oefenen. Het ging heel goed met hem: Engels, Nederlands, algemene ontwikkeling. Hij was actief bij Elliz in Company en werd al snel lid van Nivo Sparta. Ook bij zijn voetbalclub was de schok groot. De club stond zaterdag stil bij het overlijden van hun enthousiaste lid met een minuut stilte, rouwbanden en fakkels. Mapri liep stage bij RAVAS Europe en kreeg daarna een vast contract. "Vorige week haalde hij zijn rijbewijs en kocht een auto", meldt Elliz in Company. "Hij was zo blij en trots dat hem dit gelukt was."

In Zaltbommel is dinsdagochtend een herdenkingsdienst gehouden bij de evangelische gemeente Kerk met Passie in Pand 9. Om kwart voor elf luidden de klokken van de Sint-Maartenskerk. 's Middags werd ook nog een herdenkingsbijeenkomst gehouden waarbij onder meer wethouder Adrie Bragt en burgemeester Peter Rehwinkel aanwezig waren.