Liever asfalt dan folie

kerkdriel • Wat is de beste oplossing voor de lekke ijsbaan in Kerkdriel? In elk geval geen nieuw folie, als je het het burgerpanel TipBommelerwaard.nl vraagt.

Van de 229 Bommelerwaarders die de vragen over de ijsbaan beantwoordden, vindt slechts elf procent het een goed idee om opnieuw folie toe te passen. Bijna veertig procent kiest voor asfalteren, waarbij een aantal mensen wel hoopt dat dat goedkoper kan dan de gemeente nu inschat (een half miljoen euro). Net zoveel respondenten geven aan niet te weten wat de beste oplossing is.

Opvallend is dat zo'n tien procent aangeeft dat de ijsbaan wat hen betreft gesloten kan worden. "Het vriest toch bijna nooit", is het argument. Een reële optie is dit niet. Verantwoordelijk wethouder Jan-Hein de Vreede: "Deze optie is niet eens ter sprake geweest bij het overleg met het ijsclubbestuur. Het contract met de gemeente loopt ook nog tien jaar." In dat contract staat ook dat de gemeente voor het leeuwendeel van de kosten van reparatie en onderhoud opdraait.

Als de ijsbaan een andere ondergrond krijgt, kan die in de zomer multifunctioneel gebruikt worden. Een muziekfestival lijkt 35 procent van de panelleden die reageerden een leuk idee. Ruim een kwart zou een sportevenement op die plek bezoeken, iets minder mensen (22 procent) wil er graag op eigen gelegenheid skeeleren.

Een derde van de respondenten hoopt dat het ijsclubbestuur het terrein ook in de zomer wil beheren. Een stichting oprichten die met vrijwilligers het beheer regelt is een goede tweede.

De gemeente Maasdriel is intussen de mogelijkheden aan het onderzoeken om het lek te dichten en om de ijsbaan voor andere doelen te gebruiken. "De ideeën van het burgerpanel worden hierin meegenomen. We voeren ook gesprekken met andere verenigingen dan de ijsclub. Zij hebben tijd nodig om na te denken of ze hier een rol in willen spelen, dus we verwachten pas na de zomer een nieuw voorstel", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede.