Afbeelding
Foto:

SGP werkt aan coalitie met ZVV, CU en VVD

zaltbommel • Na de eerste gesprekken met alle fracties in de gemeenteraad, gaat SGP verder gesprekken met ZVV, ChristenUnie en VVD.

Dat heeft fractievoorzitter Geert Bok vorige week laten weten. Het betekent dat het CDA, nu in het college vertegenwoordigd door wethouder Simon Buwalda, niet meer meedoet. SGP, ChristenUnie, ZVV en VVD vormen een voor Bommelse begrippen brede vertegenwoordiging van 13 van de 21 zetels in de gemeenteraad. "Er is met deze vier partijen een goede vertegenwoordiging van inwoners uit alle kernen van Zaltbommel", aldus Bok. "De samenstelling biedt voldoende om tegemoet te komen aan de wens van een aantal partijen om de confessionele partijen in de coalitie niet de meerderheid te laten vormen."

Volgens Bok hebben de vier partijen 'een behoorlijk overeenstemmend standpunt' als het gaat om herindeling. Hij verwacht dat de genoemde samenstelling 'voldoende vernieuwing biedt om een stabiele tandem van college en raad te vormen'.

De SGP schakel Harmen Akkerman in als externe formateur. Akkerman is wethouder voor de SGP in de gemeente Giessenlanden. Hij heeft bij de informatieronde in Zaltbommel samen met gemeenteraadslid Arie Duijzer de verkennende gesprekken gedaan. Uit de informatieronde kwam een aantal punten naar voren waar volgens Bok verder op doorgepraat gaat worden. "Zoals de vraag om vernieuwing", geeft hij aan. "Deze willen wij onder meer terug laten komen als het gaat om de herverdeling van portefeuilles." Ook het voeren van een financieel degelijk beleid en een 'breed gedragen oplossing als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten' staan op de agenda.

Verder gaan de vier partijen met elkaar in gesprek over concrete en haalbare doelen op het gebied van duurzaamheid, voldoende huisvesting voor jong en oud, waarbij speciale aandacht is voor sociale huurwoningen. Tot slot richt de formatie zich op het 'bewaken en waar nodig verbeteren van de zorg'. Als concreet punt wordt daar een zogenaamde 'jeugdloods' genoemd, die extra aandacht heeft voor jongeren.