• Gelegenheidsspits Frenk Schaap (midden) jaagt tevergeefs op zijn tweede goal.
• Gelegenheidsspits Frenk Schaap (midden) jaagt tevergeefs op zijn tweede goal. Foto: Marco Oomen

Onthoofd Nivo Sparta weet taai Almkerk niet te verslaan

'Overtuigd dat we iets gaan pakken'

zaltbommel • Een mooier affiche op de eerste behaaglijke voetbalzaterdag van dit jaar was bijna onmogelijk. Met Nivo Sparta-Almkerk stond de confrontatie tussen de nummers één en twee in de tweede klasse F op het programma, maar een garantie voor een spektakelstuk was er allerminst. Bij Nivo Sparta, dat voorafgaand aan het duel met de concurrent met 59 doelpunten veruit de meest productieve ploeg in de afdeling was, ontbrak topscorer Willem Looijen vanwege een verrekking in zijn bovenbeen in de basisopstelling. Bovendien blijken de Zaltbommelaren opvallend veel moeite te hebben met ploegen die zich verdedigend opstellen. Vorige week werd moeizaam afgerekend met het stugge Heukelum en ook Almkerk is een team dat op defensief vlak uitblinkt. Met slechts elf tegentreffers, het minste in de tweede klasse F, kan de ploeg van trainer en oud-prof Robert Roest, bouwen op een sterk fundament. Mede daardoor heeft Almkerk al sinds 6 mei 2017 (2-1 nederlaag bij Oude Maas) geen enkele competitiewedstrijd meer verloren. Daar tegenover staat het gebrek aan scorend vermogen. Slechts drie competitiegenoten troffen minder vaak doel dan Almkerk.

De clash tussen de twee verschillende speelstijlen eindigde zaterdag in een 2-2 gelijkspel. Twee rake vrije trappen, van de voeten van Frenk Schaap en Jordi Ruijsch werden teniet gedaan door een prachtgoal van Jelle Strijtveen en een doelpunt van Niels Nieuwesteeg. Nivo Sparta-trainer Theo de Boon vond dat zijn ploeg aanspraak maakte op meer dan een punt: "Ik durf wel te zeggen dat wij twee punten verloren hebben. Is dat arrogant? In zulke wedstrijden is aanvallen en het spel maken toch lastiger dan omschakelen en counteren. En oké, een gelijkspel is misschien wel terecht, maar wij mogen die fouten niet maken. We geven gewoon twee goals weg. Maar goed, ook fouten maken hoort bij voetbal. Dat doet die jongen ook niet expres. En hij is op dit moment de beste linksback die we hebben", aldus De Boon, verwijzend naar David Ruane, die bij beide tegengoals niet vrijuit ging. Vervolgens maakte topschutter Looijen pas tien minuten voor het eindsignaal zijn opwachting. Te laat, gaf zijn trainer toe: "Ik had Willem misschien eerder moeten of kunnen brengen. Maar aan de andere kant wist ik ook niet precies wie ik eruit moest halen. Vorige week tegen Heukelum is hij niet uit het zestienmetergebied weg geweest, maar in zo'n topwedstrijd als vandaag moet je veel meer arbeid leveren. Hij kon geen druk zetten en meters maken en dat kan Frenk natuurlijk wel. Alleen hebben we hem te weinig in het zestienmetergebied kunnen aanspelen."

Dat beaamde de gelegenheidsspits en -aanvoerder. De oud-speler van onder andere IJsselmeervogels en JVC Cuijk scoorde, werkte hard, maar kon de winnende goal niet forceren. "Je bent als spits toch afhankelijk van wat je krijgt, hè. Ik ben geen Willem die van niks iets kan maken. En dat weet iedereen ook. Als ik er sta hebben ze een kaatsende, voetballende spits en ik ben te weinig in stelling gebracht. Ik had ook zelf te weinig goeie loopacties, maar het weer hielp niet mee. Je poten branden weg op dat veld. Daar heeft iedereen last van, maar dat is wel net die extra vijf procent dat je 'm effe aan kan slingeren in het laatste kwartier."

Overigens vond Schaap het gelijkspel wel eer doen aan de wedstrijd die zich op het zowat gloeiende kunstgras van het druk bezochte sportpark De Watertoren had voltrokken: "Als je reëel bent denk ik wel dat 2-2 terecht is. Almkerk is gewoon super, super-, superdegelijk. Aanvallend is het ook wel heel matig wat ze allemaal neerleggen, daarom verbaast het me dat ze eerste staan, maar als Almkerk kampioen wordt, dan is dat terecht. Alleen kan ik me niet voorstellen dat we niet íets gaan halen. Iedereen wil echt graag, dat heb ik zelden zo gezien. Het leeft gewoon en de supporters zien dat we er hard voor knokken. Ik ben ervan overtuigd dat we iets gaan pakken. En als we dat doen, dan is het echt, echt, echt voor Nivo Sparta."

Martin van Hemert