Gemeenten reageren op spoorplan

bommelerwaard • De gemeenten Zaltbommel, Neerijnen en Maasdriel hebben samen met Geldermalsen en 's-Hertogenbosch formeel gereageerd op de plannen voor het Programma Hoogfrequent Spoor.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil meer goederentreinen laten rijden over het spoor tussen Meteren en Boxtel. Daarvoor is een aftakking nodig van de Betuweroute bij Meteren naar het zuiden, de zogenaamde zuidwestboog. De vijf gemeenten twijfelen aan de noodzaak van de extra goederencorridor.

"Het aantal goederentreinen dat het ministerie verwacht, nam sinds 2010 af met 56 procent", zegt burgemeester Harry de Vries van Neerijnen namens de vijf gemeenten. "Verder laten cijfers zien dat als de Betuweroute beter benut wordt, deze kan voorzien in de benodigde aantallen van het goederenvervoer. En als er meer goederentreinen gaan rijden, is verdere intensivering van het aantal personentreinen niet meer mogelijk. Dat is in strijd met het maatregelenpakket om de A2 te ontlasten."

Wat de vijf gemeenten betreft geeft het Rijk het geld niet uit voor de aanleg van de zuidwestboog, maar aan landelijke maatregelen om de overlast voor omwonenden aan het spoor tot een minimum te beperken. Naast zorgen over geluidsoverlast wijzen de gemeenten op de veiligheidsrisico's van meer goederentreinen.