Afbeelding
Foto:

Plan voor huisvesting arbeidsmigranten

zaltbommel • De gemeente Zaltbommel gaat het huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten integraal aanpakken.

In april wordt een 'breed maatschappelijk panel' opgezet. Hierin gaan afvaardigingen van dorps- en wijkraden, tuinders, uitzendbureaus, huisvesters en geïnteresseerde inwoners met elkaar in gesprek over de problematiek. Ook komt er in april of mei een digitale enquête zodat iedereen zijn of haar inbreng kan geven. De aanpassingen in het huisvestingsbeleid richten zich op de maximale omvang van geconcentreerde huisvesting van arbeidsmigranten, de ligging van die geconcentreerde huisvesting en sociaal-maatschappelijke aspecten.

Daarnaast gaat Zaltbommel een registratiesysteem opzetten. Dat systeem richt zich vooral op de verblijfadressen van de werknemers. De laatste schattingen uit het Woningbehoefteonderzoek Bommelerwaard (2015) laten zien dat er tussen de 800 en 1000 arbeidsmigranten in Zaltbommel wonen. Volgens de gemeente kan dit aantal in de toekomst vooral door seizoensplekken en economische groei nog aanzienlijk stijgen.

300.000 euro

De gemeenteraad moet nog een budget ter beschikking stellen om het plan van aanpak uit te kunnen voeren. De gemeente heeft in 2018 ongeveer 300.000 euro nodig voor de uitvoering van het proces, het registratiesysteem en handhaving van bestaande zaken. De gemeenteraad kan het onderwerp op zijn vroegst in de vergadering van mei behandelen.

De gemeente gaat nu eerst aan de slag met het maatschappelijke panel en met de online enquête. Het bestaande beleid wordt met de input uit het panel en de enquête aangepast. Het college moet een besluit nemen over dat aangepaste beleid en daarna komt het ter inzage te liggen. De gemeente organiseert dan ook informatieavonden om inwoners en tuinders op de hoogte te stellen van de aanpassingen van het beleid. Daarna moet de gemeenteraad een besluit nemen.

Waarschijnlijk kan dan in november het ontwerp bestemmingsplan Hotels en Pensions ter inzage worden gelegd.