• Jos van Overvest nam na 12 jaar afscheid van ZVV. Hij kreeg een Koninklijke Onderscheiding.
• Jos van Overvest nam na 12 jaar afscheid van ZVV. Hij kreeg een Koninklijke Onderscheiding. Foto: Lya Cattel

Koninklijke Onderscheiding voor Jos van Overvest

Mooie woorden bij afscheid van raad

zaltbommel • Bij het afscheid dinsdagavond zat de publieke tribune vol met familie en vrienden.

Burgemeester Peter Rehwinkel, die pas een jaar aan het roer van de gemeente en de raad staat, had voor alle zeven lovende woorden. Bij zijn aantreden in april vorig jaar besloot hij met elk raadslid een uur apart door te brengen, op de door het raadslid gekozen persoonlijke manier, waardoor hij ze meteen een beetje leerde kennen.

Zo leerde hij bijvoorbeeld Mustapha Bounjoua beter kennen. Hij kwam vorig jaar pas in de raad en verving het PvdA-raadslid Battoul Rachak. Hij is een 'dossiervreter', volgens Rehwinkel: "En u bent zeer betrokken bij de samenleving. Niet voor niets heeft u heel veel voorkeursstemmen gekregen bij de verkiezingen." Leon van den Dool van de ChristenUnie is het jongste gemeenteraadslid, met volgens Rehwinkel 'de mooiste auto'. "Het waren roerige jaren voor u", wist Rehwinkel. "U bent getrouwd, heeft een andere coupe aangenomen en de opleiding tot dominee bijna afgerond." Dat is ook de reden waarom Van den Dool al na vier jaar niet meer door wil als raadslid in Zaltbommel door wil gaan. Er is immers een kans dat hij in een andere gemeente beroepen gaat worden.

Het VVD-raadslid Gerrine Fernhout heeft ook slechts één periode volgemaakt. "U was het meest ongeduldige raadslid", aldus Rehwinkel. "De dingen gingen u vaak niet snel genoeg in de politiek. Dat komt misschien door uw ondernemende inslag."

Hellen Sluiter van GroenLinks heeft één periode in de raad gezeten. Ook zij werd door Rehwinkel een 'dossiervreter' genoemd. "En u was altijd erg op de inhoud, had een sterke verbindende rol in de raad en zocht altijd naar draagvlak." In zijn persoonlijke kennismaking met haar heeft Sluiter Rehwinkel onder andere De Kloosterwiel laten zien. Dat motiveerde hem om daar een paar weken eens lekker een paar rondjes te gaan schaatsen.

"En dan Koos de Looff", sprak Rehwinkel. "De fractievoorzitter van de VVD, van 2010 tot 2018 in de gemeenteraad. Voor veel mensen heel herkenbaar aan zijn plastic tas en zijn zeer oude fiets. U kwam altijd op voor cultureel erfgoed, heeft zelfs er voor gezorgd dat de schilderijen in het stadhuis gerestaureerd werden. En u vond die schilderijen zo mooi dat u er ansichtkaarten van heeft laten maken. U was in de raad altijd strak op de procedures en kende het reglement van orde uit uw hoofd. Daarnaast had u veel aandacht voor grote bouwprojecten zoals De Vireu en de Buitenstad. Zaltbommel gaat nog veel van u horen."

SGP-raadslid Hans Waaijenberg heeft tien jaar deel uitgemaakt van de raad. Hij kon zijn drukke dagelijks werk als eigenaar van een goed lopend accountantskantoor niet meer combineren met zijn gezin en met zijn werk als ouderling voor de gereformeerde gemeente. "U was kritisch, maar altijd opbouwend", aldus Rehwinkel. "En binnen de raad hadden wij altijd veel plezier om uw droge humor." Rehwinkel haalde ook een herinnering op aan zijn 'uurtje' met Waaijenberg. "Wij gingen samen wandelen langs de Waal. maar die bleek toch grilliger dan gedacht. We hebben halsbrekende toeren uit moeten halen om de auto weer droog te bereiken."

Jos van Overvest kwam als laatste aan de beurt. "Een man van weinig en soms veel woorden", volgens de burgemeester. "Een man die overal was, een volksvertegenwoordiger in hart en nieren. Hij was bij de avonden van de brandweer, een opening van een bedrijf, een receptie van de oranjevereniging. Notoire sigarenroker én sportman." Van Overvest is éen van de oprichters van ZVV en heeft zich twaalf jaar lang als gemeenteraadslid ingezet, waarvoor hij dinsdag een Koninklijke Onderscheiding kreeg. In een korte afscheidsspeech zei Van Overvest dat hij nog graag één periode door was gegaan als gemeenteraadslid. "Ik heb geleerd dat gemeenteraadslid zijn een voorrecht is", zei hij. Een nieuwe periode zat er voor hem echter niet meer in, omdat hij niet meer op de kandidatenlijst stond.

Britta Alink