• Bart de Leeuw (SSM) neemt de felicitaties in ontvangst van Bianca Laheij (CDA).
• Bart de Leeuw (SSM) neemt de felicitaties in ontvangst van Bianca Laheij (CDA). Foto: Janneke Boogaard

SSM en VVD winnen een zetel, CDA moet er drie inleveren, D66 nieuw in raad

CDA verliest historische koppositie

maasdriel • Samen Sterk Maasdriel is de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Maasdriel. De partij won een zetel en streefde bovendien het machtige CDA voorbij, dat drie zetels kelderde. Nieuwkomer D66 komt met een zetel in de raad. De VVD won een plekje terug en zal drie stoelen bezetten in de raadszaal. PvdA/GroenLinks behouden hun twee zetels.

De lokale partij is dus aan zet bij het vormen van de coalitie. Alom wordt aangenomen dat de samenwerking van de afgelopen vier jaar met het CDA wordt voortgezet, maar volgens lijsttrekker en fractievoorzitter gebeurt dat in elk geval 'niet klakkeloos'. "Dat zou misplaatst zijn. We gaan met alle partijen in gesprek, zoals dat volgens ons hoort, en bepalen daarna onze strategie. En dat zullen de andere partijen ongetwijfeld ook doen."

De Leeuw vervolgt: "Er zijn meerdere winnaars geweest deze verkiezingen. En als coalitie - als je daar al naar wilt kijken - hebben we toch ook twee zetels verloren." De samenwerking met het CDA heeft SSM de afgelopen vier jaar als 'fantastisch' ervaren. "Dat verlenging voor de hand ligt, begrijp ik dan ook wel, maar ik wil benadrukken dat het niet de manier is waarop wij dit akkoord 'even in elkaar' gaan sleutelen."

CDA-lijsttrekker Bianca Laheij was woensdagavond uiteraard teleurgesteld. Enige terugval had het CDA wel ingecalculeerd. "Bij de vorige verkiezingen waren we fors gegroeid (van zeven naar negen zetels, red.). En we missen Gerard van den Anker en Maria Blaauwhof, die veel stemmen trokken", weet Laheij.

Samen Sterk Maasdriel en CDA hielden tot de verkiezingen vijftien van de negentien stoelen in de raadszaal bezet. Dat zijn er nu dertien, nog altijd een ruime meerderheid. Theoretisch gezien kan SSM ook een meerderheid vormen met de VVD. De liberalen wonnen met de teruggekeerde Ko Hooijmans een zetel terug en komen uit op drie. Hooijmans is tevreden met de verkiezingsuitslag. "Van twee naar drie zetels is vijftig procent winst. Misschien hadden we op meer gehoopt, maar dit voelt zeker goed." Maar juist de terugkomst van Hooijmans, die tijdens de bestuurscrisis in 2010 opstapte als wethouder, heeft bij SSM nogal wat wenkbrauwen doen fronsen. Dat deze partijen samen in een coalitie komen, ligt dan ook zeker niet voor de hand.

De nieuwe combinatie van PvdA en GroenLinks bleef steken op de twee zetels die beide partijen voor de verkiezingen al hadden. Lijsttrekker Kees van Drunen heeft dubbele gevoelens over de verkiezingsuitslag. "We hadden echt gedacht dat we een derde zetel konden bemachtigen door de krachten te bundelen. Dat is niet gelukt, misschien door de deelname van D66." Zijn positieve gevoel betreft de veranderde balans in de zetelverdeling. "Ik verwacht dat CDA en SSM elkaar snel zullen vinden. De oppositie is dan in elk geval wel sterker geworden."

Tom van Engelen (D66) deelt het positieve gevoel van Van Drunen. "Deze uitslag geeft een betere balans dan de afgelopen vier jaar. Zelf hadden we gehoopt op meer dan één zetel. Maar goed: we zitten in de raad. We gaan onze leercurve de komende vier jaar voortzetten. We zijn blij!"

De SGP zal opnieuw niet vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad van Maasdriel.

Het liveblog tijdens de uitslagenavond is nog terug te lezen via de website. Daar is ook de link te vinden naar de reportage van AV Mediaproductions.


Janneke Boogaard