• In opperste concentratie worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht in De Leyenstein.
• In opperste concentratie worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht in De Leyenstein. Foto: Janneke Boogaard

Met voorkeursstemmen de raad in

maasdriel • Twee nieuwkomers en één zittend raadslid 'verdringen' collega's door voorkeursstemmen in Maasdriel.

Volgens de kieswet is niet de lijstvolgorde bepalend voor wie er in de gemeenteraad komen, maar de voorkeursdrempel. Kandidaten die meer stemmen hebben gekregen dan die drempel (die in Maasdriel op 143 ligt) komen met voorrang in de raad, tenminste als de kandidaten of hun partijen daar geen andere keuzes in maken.

VVD Maasdriel haalde drie zetels, maar de nummers twee (Hans van der Zalm) en drie (zittend raadslid Ton van Rooij) kregen ieder zo'n veertig stemmen minder dan de nieuwkomers op vier (Freek Boeren) en vijf (Ellen Roubos).

Ellen Roubos maakte vrijdag bekend dat ze haar plek in de gemeenteraad alsnog afstond aan Hans van der Zalm. "Met een mix van kennis en ervaring in de vorm van Ko (Hooijmans, red.) en Hans en de vernieuwing van Freek (Boeren, red.) kan de VVD de kwaliteit waarborgen en verder uitbouwen", schreef Roubos in een persverklaring. "Dat is de reden dat ik mijn welverdiende stemmen met een gerust hart overdraag aan de gevestigde orde. Ik kies ervoor om binnen de VVD Maasdriel achter de schermen de stem van mijn kiezers te vertegenwoordigen."

Freek Boeren maakt wél aanspraak op zijn voorkeursstemmen. Hij was vierde op de lijst maar trok meer stemmen dan Ton van Rooij op drie. Van Rooij zal dus niet terugkeren in de gemeenteraad - tenzij lijsttrekker Ko Hooijmans wethouder wordt in het nieuwe college, maar dat lijkt uitgesloten.

PvdA/GroenLinks

Ook voor John Leijdekkers (PvdA/GroenLinks) was de uitslag per kandidaat een onaangename verrassing. De ervaren politicus stond tweede op de lijst, maar nummer drie Evelien Baudoin sleepte als nieuwkomer zo'n vijftig stemmen meer in de wacht. Zij komt net als lijsttrekker en fractievoorzitter Kees van Drunen uit de hoek van GroenLinks, al lijkt de achterban van beide partijen in korte tijd wel voldoende samengevloeid om ook ruimte te geven aan de geluiden van de PvdA.

Bij het CDA stond Antwan van Doorn op nummer acht, maar haalt zijn fractiegenoten Leo van Doremaele en Marinus Robbemondt in. Als de partij een wethouder gaat leveren uit de bovenste regionen van de lijst, kan Robbemondt in elk geval aanschuiven. Voor Van Doremaele is die kans klein, want eerst zou Linda de Groot nog aan de beurt komen qua aantal voorkeursstemmen.

Samen Sterk Maasdriel week in het verleden af van de kieswet, maar heeft besloten zich daar nu wel aan te houden. Dat betekent dat daar de nummers één tot en met zeven plaatsnemen op het pluche. Onder hen is nieuwkomer Peter van Liempt. Ook nummer acht Karlijn Lotens kan uitgaan van een plek in de fractie, want het moet raar lopen wil Jan-Hein de Vreede (op drie) geen wethouder worden.

Bij D66 is het duidelijk: lijsttrekker Tom van Engelen haalde de meeste stemmen en gaat de ene raadzetel bezetten.


Janneke Boogaard