• Het groen rond de begraafplaats is verwijderd.
• Het groen rond de begraafplaats is verwijderd. Foto: Britta Alink

SGP: Zorgen over Joodse begraafplaats

zaltbommel • De fractie van de SGP heeft schriftelijke vragen gesteld over het verwijderen van het groen rond de begraafplaats aan de Marten van Rossemsingel.

Fractievoorzitter Geert Bok noemt het een 'nogal (te?) rigoureuze kaalslag rondom de Joodse begraafplaats'. "Op dit moment ontbreekt een afscheiding tussen aanpalend grasveld en de begraafplaats volledig", schrijft hij. "Naar mijn mening hoort elke begraafplaats fatsoenlijk te zijn afgescheiden van de omgeving. Dat geldt zeker voor Joodse begraafplaatsen, die helaas nogal eens het doelwit zijn van vernielingen."

De SGP wil van het college weten of de rooi en kap van het groen rond de begraafplaats doelbewust zo is uitgevoerd en of het college van plan is alsnog een 'behoorlijke afscheiding' aan te brengen. De Joodse begraafplaats ligt in de 'schootsvelden', de open gebieden buiten de wallen. De gemeente is in februari gestart met het wegwerken van achterstallig onderhoud. Opschot van jonge takken en bramenstruiken wordt vervangen door gras.

GroenLinks

GroenLinks had onlangs ook al vragen over de schootsvelden. De partij wilde weten over een omheind terrein komt, waar mensen hun hond los kunnen laten lopen. "De herinrichting van het gebied is pas aan de orde als de restauratie van de bolwerken is afgerond, naar verwachting over zes jaar", schreef GroenLinks in toelichting op schriftelijke vragen. "Tegelijkertijd is er nu al een tekort aan losloopgebieden in en om de binnenstad." Volgens het college is herinrichting van de schootsvelden op dit moment inderdaad nog niet aan de orde.