Uitslagen in eerste instantie

zaltbommel • Voordat bekend werd dat er een hertelling zou komen, werd vrijdag tijdens een openbare zitting van het stembureau de uitslag officieel bekend gemaakt. Die zag er als volgt uit. Tussen haakjes staat het aantal stemmen dat de partij kreeg in 2014:

SGP: 2527 (2442)
ZVV: 2525 (2702)
PvdA/GroenLinks: 1936 (1950)
ChristenUnie: 1578 (1701)
CDA: 1770 (1596)
VVD: 1493 (1295)
D66: 591 (1082)
SP: 715 (-)


Dit zijn de nieuwe raadsleden

zaltbommel • De nieuwe gemeenteraad in Zaltbommel ziet er voorlopig als volgt uit. ZVV: Kees Metz, Andrea Haubrich, Bart Schreuders en Gerrit Robbemondt. SGP: Geert Bok, Arie Duijzer, Liza Biesheuvel en Wim van der Toorn. PvdA/GroenLinks: Nico van Wijk, Anneliese van Oort en Frits van der Schans. ChristenUnie: Adrie Bragt, Kees Kesting en Gilco Grandia. CDA: Simon Buwalda, Jaco Melse en Hein de Kort. VVD: Daniëlle van der Wiele en Isabel Plessius. D66: Thom Ummels. SP: Martijn Stoutjesdijk. De nieuwe raad wordt donderdag 29 maart om 20:00 uur geïnstalleerd in het oude stadhuis op de Markt. Of er bij de hertelling nog iets aan verandert, is nog niet bekend. Voorafgaand aan de installatieraad, komt eerst om 18:00 uur de oude gemeenteraad bij elkaar. Dan wordt de uitslag van de hertelling vastgesteld.


Voorkeursstemmen voor Plessius

zaltbommel • Bij de VVD, die twee zetels behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen, komt niet de nummer twee van de lijst, maar de nummer drie in de raad. Isabel Plessius kreeg 334 voorkeursstemmen en wordt dus donderdag geïnstalleerd als gemeenteraadslid. Zij is met haar 22 jaar meteen het jongste raadslid. Ook de nummer twee, Willemien van Gog, kreeg overigens voorkeursstemmen: 302. Deze voorkeursstemmen zijn volgens de eerste telling. Of er bij de hertelling nog iets aan verandert, is niet bekend.


Zeven raadsleden nemen afscheid

zaltbommel • Zeven mensen nemen dinsdagavond 27 maart (18:00 uur) afscheid van de gemeenteraad Zaltbommel. Het gaat om Jos van Overvest (ZVV), Hans Waaijenberg (SGP), Leon van den Dool (ChristenUnie), Koos de Looff (VVD), Gerrine Fernhout (VVD), Mustapha Bounjoua (PvdA) en Hellen Sluiter (GroenLinks). Bounjoua kreeg nét geen zetel, omdat zijn fractie PvdA/GroenLinks geen vier, maar drie zetels haalde. De overige raadsleden stonden niet op de lijst of op een niet verkiesbare plaats.