Uitslag gemeenteraadsverkiezingen nog niet zeker

Wie is de grootste? SGP of toch ZVV?

zaltbommel • Alle stemmen van de twintig stembureaus in de gemeente Zaltbommel worden deze week opnieuw geteld.

Dat bleek maandagavond tijdens een bijeenkomst van de fractievoorzitters. Burgemeester Peter Rehwinkel had ze bij elkaar geroepen, nadat hij geluiden had gehoord dat er in Gameren iets mis zou zijn gegaan bij het tellen van de voorkeursstemmen. Zes stemmers hadden bij de gemeente aangegeven een voorkeursstem te hebben uitgebracht op SGP-kandidaat Lennart van den Berg. Bij het bekendmaken van de officiële uitslag afgelopen vrijdag zou Van den Berg nul voorkeursstemmen hebben behaald; dat kon dus niet kloppen. "De persoon om wie het gaat, kan om hertelling vragen", legt Rehwinkel uit. "Maar hij heeft gezegd dat hij dat niet nodig vindt. Op grond van het gesprek met het presidium ga ik er echter van uit dat die hertelling er wél komt."

Vorige week woensdag was het in Zaltbommel al heel spannend bij de bekendmaking van de uitslagen. Tot het laatste moment was niet bekend wie als winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen zou komen. De gemeente heeft twintig stembureaus en tijdens de verkiezingsavond werden daarvan één voor één de uitslagen bekend gemaakt in het oude stadhuis op de Markt. Al snel bleek dat de twee grootste partijen (ZVV en SGP) ook nu weer als grootste uit de bus zouden komen. Pas toen de uitslag van het laatste stembureau, de grote Aak in Zaltbommel, binnenkwam, werd de echte uitslag bekend: ZVV en SGP werden precies even groot met allebei 2528. Diezelfde nacht bleek dat niet te kloppen: SGP had uiteindelijk 2 stemmen meer gehaald dan ZVV.

D66

Ook voor D66 was het spannend. Met 595 stemmen in totaal had deze partij er te weinig om een zetel in de raad te krijgen. De partij kreeg echter een restzetel, dus keert waarschijnlijk toch terug in de gemeenteraad.

Winst voor CDA

Het CDA kreeg 170 meer dan vier jaar geleden. Daarmee gaan de christendemocraten van twee naar drie zetels. Ook winst voor de VVD, de fractie blijft twee zetels sterk.

SP nieuw in de raad

De SP deed voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Zaltbommel en behaalde 714 stemmen. Het levert deze nieuwe fractie een zetel op in de raad. PvdA/GroenLinks deed voor het eerst mee als één lijst, waar ook 'éénpitter' Frits van der Schans zich heeft aangesloten. Bij elkaar opgeteld hadden deze drie fracties in de afgelopen raadsperiode vier zetels. Bij de verkiezingen haalde de gecombineerde lijst 1936 stemmen. Dat is goed voor drie zetels.

De officiële uitslagen (links op deze pagina) zijn vrijdagochtend bekend gemaakt. Maar of die nog kloppen wordt dus donderdag 29 maart pas bekend.

Britta Alink