• Lennart van de Werken (rechts) was zaterdag de enige doelpuntenmaker voor GVV'63.
• Lennart van de Werken (rechts) was zaterdag de enige doelpuntenmaker voor GVV'63. Foto: Gijs van Tuyl

GVV'63 zwalkt door afwezigheid clubtopscorer Mathijs Libbers

'Het is een hele uitdaging'

gameren • Na afloop van de verloren thuiswedstrijd tegen NEO'25 wil Jan van Setten zich niet verschuilen achter het ontbreken van clubtopscorer Mathijs Libbers: 'Ik heb het liever over de spelers die er wel zijn, dan over degenen die er niet zijn.' Het siert de GVV'63-trainer dat hij geen excuses verzint voor de dip waarin zijn ploeg momenteel zit. Maar tegelijkertijd laat het gemis van Libbers zich overduidelijk hard voelen. Waar de geel-zwarte formatie voor de winterstop met de boomlange aanvaller over een aanspeelpunt en koelbloedige afmaker beschikte, is het nu behelpen in de voorste linie. Zaterdag begon GVV'63 met jonkies Moezzmil Ahmadzai en Daniel Bouma in de aanval aan het duel met NEO'25. Dat sorteerde geen moment het gewenste effect, waarna Van Setten gebruik ging maken van een beproefd recept: aanvoerder Lennart van de Werken in de spits posteren. Ondanks de aansluitingstreffer van de 37-jarige sterkhouder was GVV'63 onvoldoende in staat om de ploeg uit Sprang-Capelle onder druk te zetten. Daarmee was, behalve de eerste thuisnederlaag na anderhalf jaar, ook de vijfde niet gewonnen wedstrijd op rij een feit.

2018 is voor de manschappen van Van Setten dus verre van goed begonnen en ook hij beseft wel degelijk dat de afwezigheid van Libbers daar voor een groot deel aan ten grondslag ligt. "Je houdt voorin bijna geen bal vast. Dat probeer je met Lennart wel te doen. Dat pakte niet verkeerd uit, maar dan moet je geluk hebben dat er een bal goed valt. Ja, we missen Mathijs, da's één ding dat zeker is. Hij legt er in de eerste seizoenshelft elf in. Dat mis je. Maar goed, hij is nu gestopt wegens omstandigheden en je moet gewoon verder met elkaar. Je kunt daar wel op terug willen vallen, maar dat heeft geen enkele zin."

Het maakt het voor Van Setten bovendien niet makkelijker dat Thomas van der Ley, de enige andere spits, geblesseerd is. "We zijn een dorpsclub, we zijn blij dat die jongens hier willen voetballen en het is niet zo dat we er effe een nieuwe spits bij kunnen halen. Dat is aan de ene kant de charme maar aan de andere kant het lastige van een dorpsclub. Het is een hele uitdaging."

Klussen

Toch schijnt er licht aan het einde van de tunnel. Libbers, die maandag zijn 23e verjaardag vierde, lijkt op niet al te lange termijn weer gedeeltelijk terug te keren bij de derdeklasser uit Gameren. Hij is vanwege veranderende werkomstandigheden niet meer iedere zaterdag beschikbaar en gebruikte de 'vrije' zaterdagen om alles voor te bereiden op het samenwonen met zijn vriendin. Zelf beziet hij de opvallende dip van zijn ploeg met gemengde gevoelens: "Het is aan de ene kant niet mooi dat het nu minder gaat, maar voor mij persoonlijk is het wel weer fijn dat ze me missen. Ik dacht in de winterstop 'ik zet het voetbal heel eventjes aan de kant en als ik tijd heb pik ik het weer op'. Ik moest even voor mezelf kiezen en dat het het team nu minder loopt, is duidelijk. Maar het blijft toch amateurvoetbal. Het werk en het klussen gaan nu voor."

Nu de kluswerkzaamheden langzaam op zijn eind lopen, verwacht Libbers binnen afzienbare tijd weer om de week zijn opwachting te maken in het vlaggenschip van GVV'63. "Eventueel zou ik op de vrije zaterdagen weer kunnen voetballen, ik ga het zo gauw mogelijk weer oppikken. Ik ben bijna klaar met klussen en dan houd ik weer tijd over. Ik denk dat ik eind maart, begin april weer terugkeer."

Tot die tijd is het devies voor GVV'63 volgens Van Setten duidelijk. "Als je niet voldoende scorend vermogen hebt, moet je gewoon keihard knokken. En ervoor zorgen dat je in ieder geval de duels op het middenveld en achterin probeert te winnen. Dat is de basis en vanuit daar is het hopen dat er een paar balletjes goed vallen. We moeten iedere wedstrijd voor elke meter knokken, dan kunnen we 'erin' blijven. Maar als we dat niet doen, dan zijn we een degradatiekandidaat. Zo simpel is het."

Martin van Hemert