'Metamorfose weeft Geometrisch'

neerijnen • In Het Stroomhuis in Neerijnen is tot en met 15 april de expositie 'Metamorfose weeft Geometrisch' te zien.

'Metamorfose' is een groep van acht weefsters, die elkaar inspireren tot nieuw weefwerk rond een gekozen thema. Het thema is dit keer 'geometrie, stereometrie en lijnen'. Iedereen in de groep heeft zijn eigen stijl en voorkeur voor bepaalde materialen. Ze werken met katoen, wol, linnen, polyester en koperdraad, zowel twee- als driedimensionaal.

Een aantal leden van de groep komt uit deze regio. Ank Hazelhoff uit Neerijnen kwam in aanraking met weven na boetseren, houtbewerken, zilversmeden en het halen van een coupeusediploma. Zij maakt twee- en driedimensionale weefsels. Een andere deelneemster is Tonny van den Berg uit Haaften.

Marijke Scheepstra uit Westervoort is vooral bezig met combinatie van draden en andere materialen om vanuit het platte weefwerk een ruimtelijk object te maken. Marijke Jochijms werkt ook met nieuwe materialen zoals foto's, papier, cassetteband en zelfs spijkers en boomschors. Marijke was twintig jaar als docent verbonden aan de Vakopleiding Weven Karmijn in Driebergen (voor mensen met een beperking) en heeft vijftien jaar de weefgroep in het Nederlands Openlucht museum begeleid.

Thera Berkhout uit Son en Breugel werkt met behulp van een weefprogramma op een computer en maakt op een 32 schats weefgetouw haar werkstukken. Nel Vervoorn uit Lochem begon veertig jaar geleden met wol spinnen en weeft nu functioneel en decoratief. Paulien van Asperen uit Kampen suggereert optische misleiding met repetitieve abstracte elementen.

q www.stroomhuisneerijnen.nl