Afbeelding
Foto: PHTB

Cornielje trots op tuinbouwriool

bommelerwaard • Commissaris van de Koning Clemens Cornielje heeft donderdag een bezoek gebracht aan Waterschap Rivierenland en tuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard.

Bij het bezoek was speciale aandacht voor het gezamenlijke tuinbouwriool. "Een project waar we binnen Gelderland trots op zijn", aldus Cornielje. "We maken straks gebruik van een nagenoeg Bommelerwaard-brede waterzuivering van hoge kwaliteit." Hij bracht onder andere een bezoek aan het bedrijf van tuinder Daid van Tuijl, Linflowers.

Volgens Heemraad Matthieu Gremmen van Waterschap Rivierenland kost het veel tijd en energie om het rioolproject gezamenlijk te organiseren. "Ik ben er trots op dat we dit met de betrokken partijen hebben bereikt", zegt hij. Het project is ondersteund met een Europese subsidie van 1,7 miljoen euro." Het is sinds 1 januari 2018 verplicht voor tuinders om hun afvalwater te zuiveren. In principe moet iedere tuinder zelf een zuivering bouwen. Schoon water is daarnaast één van de doelstellingen van het herstructureringsproject voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard, dat uitgevoerd wordt door het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard (PHTB). Als tuinders deelnemen in een collectief, zoals in de Bommelerwaard, en een gezamenlijke zuivering bouwen dan kunnen ze uitstel krijgen.

De werkzaamheden gaan naar verwachting begin 2019 van start. Voor de waterzuivering legt de gemeente zo'n 35 kilometer inzamelleiding aan. Bij ongeveer zestig bedrijven komt een pompinstallatie. Het waterschap bouwt een specifieke voorzuivering voor de gewasbeschermingsmiddelen. De Maasdrielse bedrijven die meedoen kunnen hun water per as op de zuivering aanbieden.