• Een lid van Octopus Bruchem in actie tijdens de Bommelerwaardcup.
• Een lid van Octopus Bruchem in actie tijdens de Bommelerwaardcup. Foto: Lya Cattel

Jonge gymnasten vertonen kunsten tijdens Bommelerwaardcup

Octopus uit Bruchem wint 28e editie

kerkdriel/regio • De parkeerplaats bij MFC De Kreek staat, op een handvol verdwaalde plekjes na, helemaal vol. Er staan zelfs auto's in de berm aan de Pietersdijk geparkeerd. Een aanzienlijk deel daarvan is deze ochtend naar Kerkdriel afgereisd om de Bommelerwaardcup bij te wonen. Aan het jaarlijkse gymnastiekevenement nemen de acht verenigingen deel die de regio rijk is.

Op het eerste gezicht is het voor de leek lastig om orde te scheppen in de gezellige chaos die zich voltrekt in De Kreek. De sporthal is vandaag ingedeeld in vier verschillende banen, waar diverse onderdelen kunnen worden beoefend. De jonge gymnasten genieten met volle teugen van onder meer de tumblingbaan, een opblaasbaar sportkussen waarop men naar hartenlust halsbrekende toeren uit kan halen. Opa's en oma's, vriendjes en vriendinnetjes maar bovenal een contingent ouders kijkt ondertussen vanaf de tribune vol trots toe. Met de camera of mobiele telefoon worden de verrichtingen van dochter- of zoonlief nauwkeurig vastgelegd. Één van de ouders die met de smartphone in de aanslag staat, is Wouter van der Velde. Hij wijst naar zijn dochter Lotte: "Ja, daar links zit ze. Het is voor haar de eerste keer. De afgelopen twee ochtenden was ze al om zes uur wakker, dus ze vond het toch wel spannend. Voor mij is het ook de eerste keer dat ik erbij ben. Maar ik vind het wel leuk hoor. Het is netjes opgezet en ik sta er van te kijken hoeveel publiek erop af is gekomen."

Op de tribune valt het hoge percentage vaders op. Dat zou ook zomaar te maken kunnen hebben met het aanzienlijk aantal voetbalwedstrijden dat deze zaterdag is afgelast. Desalniettemin lijkt het er niet op dat de trip naar Kerkdriel met tegenzin is ondernomen. Natuurlijk, voor degenen die er vanaf negen uur zijn is het een flink lange zit en dus is het niet verwonderlijk dat de toeschouwers tussendoor even een kleine pauze inlassen. In het Grand Café in De Kreek is er prima gelegenheid om even bij te tanken. Rond de klok van half één wordt omgeroepen dat de laatste ronde voorbij is. Dat wordt gevolgd door een hartgrondig 'aaawhh' van de vele hyperactieve turners en turnsters, waarna een krioelende menigte richting de kleedkamers sprint. Tijdens de demonstratie freerunning en het ingestudeerde dansje wordt per vereniging het puntentotaal gedeeld door het aantal deelnemers. Octopus Bruchem mag zich dankzij het hoogste gemiddelde de winnaar van de Bommelerwaardcup 2018 noemen.

Martin van Hemert