Nannie van Berkum presenteert boek

hedel • Nannie van Berkum uit Hedel heeft vorige week in Museum Princenhage in Breda het boek 'Louise Stratenus, een schrijvende freule (1852-1908)' gepresenteerd.

Louise woonde in Princehage en stierf daar ook. Ze ligt begraven op het protestantse deel van de Princenhaagse begraafplaats Haagveld. Louise Stratenus was een adellijke dame die (heel veel) schreef. Rond Breda, waar ze vaak was, ontmoette ze Charles van der Borch van Verwolde, met wie ze zou gaan trouwen. Toch ging het huwelijk op het laatste moment niet door, ondanks de wederzijdse liefde.

Haar keuze viel – ondanks haar voorliefde voor het huwelijk en een eigen gezin – uiteindelijk op de literatuur. Duizenden pagina's heeft ze volgeschreven, nagekeken, drukproeven gecorrigeerd en laten drukken. Meer dan driehonderd werken kwamen van haar uit: romans, novellen, artikelen, essays, educatieve werkjes, kinderboeken en vertalingen uit het Engels, Frans, Duits en Zweeds. Dat was in die tijd niet zo gebruikelijk in haar kringen. Maar ze kon daarmee in haar bestaan voorzien, al nam haar familie (en zeker haar moeder) haar dit niet in dank af. Goed met geld omgaan lag niet in haar aard – haar vader leek dat ook al niet te kunnen – dus faillissement lag op de loer. Daardoor vluchtte ze naar Londen. Haar hartsvriendin Catharina Alberdingk Thijm ging met haar mee en samen probeerden ze de financiële perikelen op te lossen. Later woonde ze samen met haar vriendin in Brussel, Parijs, weer in Londen en alleen in Arnhem en Princenhage. Zo zijn er allerlei bijzonderheden van het leven van Louise Stratenus verzameld en in dit boek verwerkt.

Het boek kost 18 euro en is te koop in de De Readshop in Hedel), bij Heemkundekring Op de Beek te Prinsenbeek, of te bestellen via de schrijfster (nannievanberkum@mac.com).