• De Mispelkrakers hebben een goede onderlinge band.
• De Mispelkrakers hebben een goede onderlinge band. Foto: Levin&Paula Photography vof

De Mispelkrakers stopt na 46 jaar met blazen

zaltbommel • Blaaskapel De Mispelkrakers stopt ermee wegens gebrek aan nieuwe aanwas.

In de onlangs gehouden ledenvergadering hebben De Mispelkrakers in gezamenlijk overleg moeten constateren dat er geen basis is om verder te gaan. Al meerdere jaren slaagt de blaaskapel er niet in het natuurlijke verloop van muzikanten op te vangen, hetgeen ertoe heeft geleid dat men nauwelijks nog aan optreden toekwam. De muzikale uitdaging en de daarvoor benodigde motivatie zijn steeds verder onder druk komen te staan.

De laatste twee jaar was de kapel alleen nog bij het carnaval aanwezig. De zelfstandige vereniging heeft altijd een zeer nauwe band gehad met carnavalsvereniging De Wallepikkers. Zo is de kapel meer dan dertig jaar hofkapel geweest van de plaatselijke raad van 11.

De Mispelkrakers verzorgen al vele jaren de carnavalsmis op zondag. Hierbij konden zij hun muzikale veelzijdigheid laten horen: feestmuziek, meezingers, solozang van de slagwerkster met begeleiding, maar ook mooie gedragen nummers, waarvan vele eigen arrangementen. Een groot publiek kent de blaaskapel ook van optredens bij gelegenheden als Kerst en Sinterklaas. Zo hebben De Mispelkrakers meer dan twintig jaar de intocht van Sinterklaas begeleid. Ook bij de landelijke intocht van 2002 waren zij als muzikanten te gast op zijn boot.        

De Mispelkrakers zijn in 1972 ontstaan uit de samenvoeging van twee jeugdgroepjes van harmonie De Karel. De toen nog zeer jeugdige groep heeft zich de eerste tien jaar vooral toegelegd op festivals en hebben daarbij vele prijzen mogen winnen. Insiders herinneren zich uit die tijd een mooie muzikale strijd tussen de Maasländer Kapel uit Hedel en de Mispelkrakers. In die tijd organiseerde de kapel ook zelf festivals.

Na 1985 is de kapel zich meer toe gaan leggen op feestmuziek. Hieruit volgden veel optredens in binnen en buitenland. Bij de landelijke kampioenschappen in Bemmel wist men mooie klasseringen te scoren. In 2016 bestond de kapel 44 jaar. Ter gelegenheid hiervan hebben de Mispelkrakers nog een eigen nummer met zang geschreven. Dat nummer is ook bewerkt voor het draaiorgel. Ook al is de kapel nu gestopt: de muziek zal nog jaren naklinken in Zaltbommel.