• Het publiek kon mee stemmen over stellingen.
• Het publiek kon mee stemmen over stellingen. Foto: Janneke Boogaard

Volle zaal bij debat in Kerkdriel

kerkdriel • De onderwerpen die donderdag de revue passeerden tijdens het verkiezingsdebat in Kerkdriel boden in elk geval voldoende stof tot praten.

De lijsttrekkers van de zes partijen die op 21 maart meedoen aan de verkiezingen stonden gezamenlijk op het podium van kulturhus De Leyenstein. De vergelijking van de Maasdrielse politiek met een biertje zonder schuim kwam van nieuwkomer Tom van Engelen. "Tijd voor een fris geluid en dat willen wij met D66 brengen."

Een kleine 150 belangstellenden waren op het debat afgekomen. Zoals vaak bestond het publiek voor een groot deel uit mensen die al actief zijn in de lokale politiek. Op de vraag van debatleider Johan Cahuzak wie er nog 'zweefde' staken maar twee of drie aanwezigen hun hand op. Toch luisterde de zaal geboeid naar de debatjes die ontstonden tussen de politici. De bezoekers konden ook hun mening geven en vragen stellen.

Laheij vs. Hooijmans

Slechts één keer werd het wat spannender, toen Bianca Laheij (CDA) Ko Hooijmans (VVD) voor de voeten wierp dat zijn partij in de gemeenteraad vaak tegen voorstellen stemt die duurzaamheid bevorderen. "Daar was ik niet bij, want ik ben nieuw", antwoordde Hooijmans. Dat kwam hem op boegeroep uit de zaal en een scherpe terechtwijzing van Cahuzak te staan.

De debatleider had Hooijmans aan het begin van de avond al bevraagd over zijn verleden. De VVD-er was eerder raadslid en wethouder, maar zijn positie werd tijdens de bestuurscrisis in 2010 onhoudbaar. "Ik kijk niet terug maar vooruit. Samen met de andere kandidaten ga ik voor een formidabele winst in Maasdriel. Dat moet kunnen, want landelijk haalde de VVD hier bij de laatste verkiezingen 25 procent van de stemmen."

Het debat over de vraag of de bestuurscultuur van Maasdriel voldoende verbeterd is, werd door Cahuzak voortijdig afgekapt. Meer tijd werd genomen voor de veelbesproken samenwerking met Zaltbommel. Laheij (CDA) nam niet eerder zo duidelijk stelling voor een fusie als op deze avond. Maar net als huidig coalitiepartner Bart de Leeuw (SSM) klaagde ze wel over 'grote uitgaven' van Zaltbommel, waarmee de partijen doelen op het zwembad van 15,5 miljoen waar de Zaltbommelse gemeenteraad onlangs mee instemde.

Vanwege de locatie van het debat bij het woonzorgcentrum was een panel van senioren samengesteld, die aan het eind van de avond Bart de Leeuw en Bianca Laheij aanwezen als beste debaters, gevolgd door Tom van Engelen (D66). Andries Quik (SGP) werd gewaardeerd om zijn rust en respect. Namens PvdA/GroenLinks stond Kees van Drunen op het podium. Het debat was georganiseerd door het Brabants Dagblad, het Carillon en het Kontakt.


Janneke Boogaard