Jongeren in Maasdriel willen meepraten, maar niet in de politiek

kerkdriel • Meedenken over onderwerpen die hen aangaan: graag. Maar meteen al actief worden bij een politieke partij gaat veel jongeren te ver, zo bleek vorige week woensdag tijdens het jongerendebat bij Opa Pietje.

Zo'n vijftien inwoners in de leeftijdscategorie 18-30 jaar waren op het debat afgekomen. De meesten van hen zijn actief bij jongerenvereniging Flux in Hedel. Aangevuld met ongeveer het driedubbele aan politici was het café gezellig gevuld.

NOS-verslaggever Martijn van der Zande voelde kandidaten van vijf partijen aan de tand over hun standpunten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, zodat de jongeren zich een beeld konden vormen van de verschillende smaken waarop ze kunnen stemmen.

Maar meer nog ging het om de vraag hoe jongeren betrokken kunnen worden bij besluiten die hen aangaan. Via de politiek lukt dat amper: alleen het CDA heeft één kandidaat onder de dertig op de kandidatenlijst staan, ondanks de moeite die partijen doen.

Eén van de aanwezige jongeren zag een oplossing: "Lid worden van een partij is een grote stap. Wij zitten nog in de fase waarin we moeten ontdekken wat we van dingen vinden en welke partij daarbij past. Maar we vinden het wel fijn als we een seintje krijgen als de gemeenteraad onderwerpen bespreekt die ons aangaan. Dan kunnen we onze mening geven."

Bianca Laheij (CDA) opperde het idee om een jongerenadviesraad op te richten. "Dan kunnen we ze niet vergeten." Ze wees ook op de jeugdgemeenteraad, gericht op 14-17-jarigen, die binnenkort opnieuw in het leven geroepen wordt in Maasdriel.

Welke onderwerpen leven onder jongeren, bleken de afgevaardigde politici goed aan te voelen: wonen en leefbaarheid. "Er zijn te weinig betaalbare huizen", en "er zouden meer banen moeten komen dan alleen in de transport en logistiek", zeiden de jongens die bereid waren naar de microfoon te komen.

In hun vrije tijd vermaken ze zich redelijk in Maasdriel, zo bleek. "Wel is het een probleem dat, als we iets organiseren, bijna al onze subsidie op gaat aan vergunningen", gaf een Flux-vertegenwoordiger aan.

SSM kent het probleem en heeft in het verkiezingsprogramma opgenomen dat stichtingen en verenigingen gratis vergunningen moeten kunnen aanvragen. "Samenwerken kan ook schelen, bijvoorbeeld voor Koningsdag als meerdere verenigingen iets organiseren", gaf Bart de Leeuw als tip.

Laheij gaf aan dat haar partij wil dat het subsidiebeleid opnieuw wordt aangepast. "Het nieuwe beleid dat meer gericht is op activiteiten heeft ongewenste effecten, onder andere dat het vooral voor verenigingen in kleine kernen ongunstig is."

Lisa Versteeg (18) uit Hedel was één van de weinige meiden die naar Opa Pietje waren gekomen. "Ik vond het een nuttige avond, ik weet nu wat de standpunten van de partijen zijn", reageerde ze na afloop. Toch weet ze nog niet of ze gaat stemmen. "Wat ik wel fijn vond is dat wij ook ons verhaal kwijt konden."


Janneke Boogaard