• Maasdriel wil meer bezoekers in de watersportgebieden.
• Maasdriel wil meer bezoekers in de watersportgebieden. Archieffoto: Janneke Boogaard

Trekpontje Zandmeren komt er pas in september

Chillen aan de Maas wordt nog leuker

maasdriel • Bij de Zandmeren is vorig jaar de toegangsweg al vernieuwd, maar de bermen werden kapotgereden. "Die gaan we nu verharden, zowel voor de veiligheid als voor de uitstraling", kondigt wethouder Gerard van den Anker aan.

Bij het Strandbad in Well wordt de parkeerplaats voor auto's en fietsen geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. Rondom de nieuwe toiletunit die vorig jaar is geplaatst, komt verharding.

Bij de Zandmeren speelt nog een ander probleem: overlast door jongeren. "Deels gaat het om jeugd uit onze gemeente, maar voor een ander deel gaat het om ernstige overlast door jongeren van buitenaf", zegt Van den Anker. "Zij gebruiken het recreatiegebied voor afterparty's in de vroege ochtenduren." De politie en de jongerenwerkers gaan er regelmatig op af, maar de gemeente heeft nu in overleg met de ondernemers aan de Zandmeren een beveiligingsbedrijf ingeschakeld.

Deze maatregelen worden betaald uit extra budget dat de gemeenteraad bij de vergadering over de begroting voor 2018 beschikbaar heeft gesteld. Op initiatief van SSM en CDA is toen 30.000 euro apart gezet voor de recreatiegebieden.

Daarvan wilden de partijen ook een trekpontje betaald zien, maar voor de beheerskosten van 5.000 euro per jaar moet nog een potje gevonden worden. Het veer komt aan het eind van de Zandstraat, zodat wandelaars kunnen oversteken naar de smalle strook die de Zandmeren scheidt van de Maas. "Zo ontstaat een rondwandeling die weer uitkomt bij de horeca, voor koffie met appeltaart", ziet Van den Anker helemaal voor zich.

De praktijk is vooralsnog weerbarstig: het bedrijf dat het veertje zou aanleggen, heeft zich teruggetrokken omdat het de situatie te complex vond. Het pontje moet een afstand van tachtig meter overbruggen, de hoogteverschillen zijn groot en de waterstand in de Maas varieert. Van den Anker: "We hebben nu een andere partij bereid gevonden, maar die heeft pas in september tijd." Door aan beide oevers een steiger van twintig meter aan te leggen, wordt de overspanning verkleind. Rijkswaterstaat moet nog toestemming geven als de definitieve tekeningen klaar zijn.

De ondernemers zetten intussen ook stappen: zij pakken de marketing gezamenlijk op. Bij de entree van de Zandmeren komt een bord met een gezamenlijk beeldmerk.

Verder is gekeken naar de waterkwaliteit van de Zandmeren. "Die is uitstekend, maar helaas vindt de blauwalg dat ook heel fijn", weet de wethouder. De algengroei wordt versterkt door de schaduw en het blad van de hoge bomen aan de Geersteeg, tussen de dijk en de zwemplas. Die bomen worden daarom volgende week gekapt. De bomen die voor schaduw op het strandje zorgen, blijven staan. "We blijven ook de algen uit het water halen", aldus Van den Anker.


Janneke Boogaard