donderdag 8 maart

Open huis Vos Autobedrijven
9:00-18:00, Zaltbommel, Van Voordenpark 23. Open huis vanwege de vernieuwde showroom, het zeventigjarig bestaan en vijftig jaar dealerschap van Volvo. Donderdag 9:00-18:00, vrijdag 9:00-21:00, zaterdag 9:00-17:00.
www.vosautobedrijven.nl

Internationale Vrouwendag
11:30-16:30, Zaltbommel, De Poorterij. Viering Internationale Vrouwendag. Thema: 'Vrouwenrechten Wereldwijd! Kracht van Vrouwen'. Kleurrijk programma met lezing, wereldlunch en workshops.

Frietdag in Vaste Burcht
12:00, Rossum, De Vaste Burcht. Friet eten, met een snack erbij. Aanmelden vóór 5 maart via: 0418-664664 of welzijnvb@stmr.nl

Verkiezingsdebat Maasdriel
19:30-21:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Georganiseerd door Brabants Dagblad, Het Carillon en Het Kontakt. Met de lijsttrekkers van alle deelnemende partijen. Debatleider is Johan Cahuzak.

VVD over arbeidsmigranten
20:00, Nieuwaal, Hogeweg 4a. VVD-Huiskamerbijeenkomst over huisvesting arbeidsmigranten. De bijeenkomst vindt plaats bij orchideeënkwekerij Het Hoog Bos van VVD-kandidaatraadslid Gerrit van Wijk. Aan het woord komen ook Peter Baltus, projectleider Arbeid en Werkgeverschap bij LTO en de VVD-kandidaten Willemien van Gog-van Genderen en Mieke Smits-van den Brand.

Voorstelling 'Masai'
20:00, Zaltbommel, De Poorterij. Georganiseerd in het kader van Internationale Vrouwendag, maar toegankelijk voor vrouwen én mannen. Entree: 10 euro, kaartverkoop vanaf 19:00 uur in De Poorterij. Tijdens de avond organiseert de Watoto een loterij met Troostvogeltjes.
www.kompasbommelerwaard.nl

vrijdag 9 maart

NL Doet in TorenTuin
8:00-16:30, Zaltbommel, TorenTuin. Samen met Rodney en Robbert van de gemeente Zaltbommel en Arjan Quartel van Q Groenbeheer de verruiging/verrommeling van het gebied te lijf gaan.

NL Doet op De Gasthof
10:00-15:00, Bruchem, De Gasthof. Inloophuis en Kweektuin De Gasthof gaan de nieuwe kweektuin zaaiklaar maken en minimoestuintjes voor kinderen inrichten.

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Samen met vrijwilligers een kaartje leggen, een spel spelen, koffie drinken en andere mensen ontmoeten. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie/thee. Elke vrijdag en maandag.

Toneelavond SSH
19:30, Hedel, Gelre's End. Toneelvereniging 'Uit Vriendschap' speelt de klucht 'De verloofde van mijn vrouw'. Zaal open om 18.45 uur. Entree: 3,50 euro.

Avond over arbeidsmigranten
20:00, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. PvdA/GroenLinks bijeenkomst over huisvesting van arbeidsmigranten de komende jaren. Voor alle inwoners van Zuilichem en andere belangstellenden. Namens PvdA/GroenLinks zijn in ieder geval Nico van Wijk, Frits van der Schans en Ceriel Kanselaar aanwezig.

Literatuur en muziek
20:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Schrijver Noud Bles leest uit zijn boek 'De Verborgen Hand', een roman over vriendschap, die zich afspeelt in de toneelwereld en waarin de muziek van vrouwelijke componisten een opmerkelijke rol speelt. Concertpianist Sebastiaan Oosthout brengt de muziek tot leven.

Kienen in Well
20:00, Well, kantine WSV. Met mooie geldprijzen.

Debby Petter
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'In Mijn Hoofd'. Debby Petter vertelt over haar man. Hij liegt. En doet dat niet zachtzinnig. Zijn halve leven is een leugen. Kwetsbaar en onzeker vertelt zij haar verhaal. Tekst gemaakt samen met schrijver Thomas Verbogt, regie: Koen Wouterse. Entree: 15 euro.

zaterdag 10 maart

Kinderbeurs Brakel
9:00-15:00, Brakel, Molenkampsweg 16. Kleding, speelgoed en spulletjes voor kinderen. Nieuw, tweedehands of zelfgemaakt. Er is van alles te koop van baby tot grotere maten. Met springkussen en koffiehoekje. Zelf iets verkopen en daarvoor een tafel huren kan bij Xandra van Tuijl: xandra@kliksafe.nl

Kledingbeurs
09:30-12:00, Waardenburg, dorpshuis De Koeldert. De werkgroep Waardenburg van stichting Draagt Elkanders Noden organiseert een tweedehands voorjaars- en zomerbeurs. De opbrengst gaat weer naar projecten in Roemenië. Naast kinderkleding - vanaf maat 56 - is er ook dames- en herenkleding en speelgoed te koop.

Dansen met hart en ziel
10:00-16:00, Hurwenen, 't Hurns Kerkje. 'DansVanNansDag' o.l.v. danstherapeute Nancy Cornelissen. D.m.v. dans, muziek en meditatie je ware gevoel en verlangens (weer) ontdekken. Thema: 'Groei'. Danservaring niet nodig, maar mag natuurlijk wel. Meer informatie: 06-12549287 of:
www.dansvannans.nl

NL Doet in TorenTuin
10:00, Zaltbommel, TorenTuin. Verder met het schoonmaken van het gebied. Verzamelen bij de ijskelder. Koek en Zopie wordt verzorgd door In de Roos.

NL Doet in Juliana's Hofje
10:30-15:00, Zaltbommel, Julian's Hofje. Ingang via A.F. Savornin Lohmanstraat. Tuinders en vrijwilligers gaan een pergola maken voor de druiven, een picknicktafel in elkaar zetten, de pluktuin verder aanleggen en plaats maken voor een wormenhotel. De vrijwilligers krijgen een lunch en aansluitend een high tea. Aanmelden via de website van NL. Doet of via julianashofje@gmail.com

Manifestatie D66
11:00-15:00, Zaltbommel, De Markt. Verkiezingsmanifestatie van D66. Met springkussen voor kinderen, kraam met suikerspin, dj met muziek. Het Gelders Statenlid Rita Braam uit Culemborg is te gast.

Workshop Druktechniek
11:30-13:00, Zaltbommel, MuseumAtelier. Voor kinderen van groep 1 t/m 4. Deelname kost 4 euro.
www.stadskasteelzaltbommel.nl/museumatelier

Ellen van Herk bij Bruna
14:00-16:00, Zaltbommel, Bruna. Ellen van Herk uit Velddriel vertelt over de totstandkoming van haar boeken, hoe lang ze al schrijft en waarom haar boeken zich in Portugal afspelen. Ook beantwoordt ze vragen en geeft advies aan mensen, die zelf een boek willen schrijven.

'Het Lelijke Eendje'
15:00-15:55, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Klassiek sprookjesballet 'Het Lelijke Eendje' door het Arnhemse danstheater Lethdansdant in de Ridderzaal. Mooie én grappige voorstelling voor iedereen van 4 tot en met 80+. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/ammersoyen

21e Samenzanguur
19:30, Hedel, hervormde kerk. Thema: 'Meer dan rijkdom'. M.m.v. diverse instrumentalisten op fluit, klarinet, trompet, viool, orgel, piano en harp. Jeugdclub Focus vertelt over de komende werkvakantie naar Boedapest. De collecte is bedoeld voor dit doel.

Muziek in de Kerk
20:00, Heerewaarden, hervormde kerk. Het pianoduo Dimitrov-Boelee speelt quatre-mains een aantal ingetogen en uitbundige stukken van componisten als Mozart, Brahms, Liszt en Mendelssohn. Na afloop napraten met elkaar en de artiesten onder het genot van een drankje. Entree: 7,50 euro incl. programmaboekje en consumptie na afloop. Georganiseerd door Comité Muziek in de Kerk.

Van Alles Wa
20:00, Heerewaarden, mfc De Steen. Toneelgroep Van Alles Wa speelt de komedie 'Bella Italia' van Carl Slotboom.

zondag 11 maart

Koffieconcert Zonnelied
10:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Concert door Seniorenorkest Bommelerwaard. Toegang gratis.

Nieuwe pastoor
11:00, Ammerzoden, Sint Willibrorduskerk. Deken Marcel Dorssers installeert de nieuwe pastoor van de Heilige Franciscusparochie, Roland Putman. M.m.v. koorleden uit de hele parochie. Na afloop van de viering tot 15:00 uur feestelijke receptie in De Weesboom.

Rotsvast voor Roparun
14:00, Zaltbommel, De Poorterij. Muzikale theatershow voor Roparun. Georganiseerd door blaasorkest Zwajé de la Mimol en de Brandwijk Bommelerwaard Runners. Veel muziek, zang en dans en hier en daar een vleugje Roparun. M.m.v. balletschool Paulette Willemse, zangers Daan en Kees de Bruin, zanger Rob Duvivier, Imbue, orkest 'De Karel', de band Hollandspoor en nog meer verrassende optredens. Entree: 12,50 euro. De opbrengst is geheel voor het goede doel. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Zwajé de Mimol, Brandwijk Bommelerwaard Runners, Love-li Lingerie en Fysio Gerard Bambacht.

Bingo in De Parel
14:00, Rossum, De Parel. Georganiseerd door Oranjevereniging Rossum. Tien ronden en een superronde. Prachtige prijzen.

'Symboliek in Bach's Matthäus'
14:30, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Dr.ir. Wim L.Th. Thijs maakt in zijn 'pretcollege' een duizelingwekkende, intense en toch luchtige zoektocht met veel beeldmateriaal en geluidsfragmenten om de structuur van de Matthäus Passion te ontdekken. Getallen, constructies, codes en geheimen ontrafelt hij van het meesterwerk van Bach. Toegang 7,50 euro incl. consumptie. Aanmelden: info@matthauspassion.nl

Cabaret in De Beurs
14:30, Geldermalsen, De Beurs. Martijn Oosterhuis (mede-oprichter van De Lama's) en de Brit Adam Field (o.a. Comedy Café Amsterdam) verzorgen een programma van een uur. Toegang gratis.

FOHkes Koperkwintet
15:00, Hurwenen, 't Hurns Kerkje. Voorjaarsconcert. De vijf leden van FOHkes Koperkwintet zijn allen lid van het Filharmonisch Orkest 's-Hertogenbosch (FOH). Twee trompetten, een hoorn, een trombone en een bastuba. Mooie mengeling van stukken, die gearrangeerd zijn voor kwintet en werken die speciaal voor deze bezetting zijn geschreven. Toegang: vrijwillige bijdrage.

maandag 12 maart

Verkiezingsdebat Zaltbommel
19:30-21:30, Zaltbommel, Cambium Courtine. Georganiseerd door Brabants Dagblad, Het Carillon en Het Kontakt. M.m.v. alle lijsttrekkers. Presentatie: Johan Cahuzak.

Lezing broedvogels tellen
20:00-22:00, Zaltbommel, De Grote Aak. Frank Majoor van Sovon Vogelonderzoek Nederland geeft lezing over de ontwikkelingen van broedvogels op de Veluwe en in de Gelderse Poort en over het BMP-project, een methode om broedvogels te tellen. Toegang gratis.
www.natuurwachtbommelerwaard.nl

dinsdag 13 maart

Rolstoeldansen
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Een dansje maken met rollator of rolstoel. Deelname is gratis.

Inloopmiddag iPad
14:00-16:00, Zuilichem, dorpshuis Den Ham. 'Samenzijn' met Zuilichem Leeft. Inge de Haas van bibliotheek Rivierenland is te gast en vertelt alles over het optimaal gebruik van iPad, iPhone en e-reader. Neem uw eigen apparaat mee en brengt de opgedane kennis direct in praktijk. Ook zonder iPad, iPhone of e-reader van harte welkom.

Het geheim van Enigma
20:00, Heerewaarden, Bezoekerscentrum. Dan de Bruijn onthult het geheim van Enigma, een codeermachine aan boord van de onderzeeboten van de Duitse Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Plu informatie over de bouw van elektronische en mechanische replica's en bezoekers kunnen zelf een codeerbericht schrijven op de opgestelde replica's.

Verkiezingsdebat Sociaal Beleid
20:00-21:30, Zaltbommel, Pand 9. Debat tussen lijsttrekkers, burgers, zorg- en dienstverleners. Ook leden van cliënten- en familieorganisaties zijn erbij, managers en beleidsmakers. Toegang gratis, aanmelden kan via: adviesraad@zaltbommel.nl

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Darkest Hour'. Film van Joe Wright. Bloedstollende politieke thriller over minister-president Winston Churchill in de dagen rond 10 mei 1940. Zijn positie wordt ondermijnd door politieke tegenstanders, terwijl hij een beslissing moet nemen, die het lot van de wereld mede zal bepalen.

woensdag 14 maart

Repair Café
14:00-16:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes en computers.

Havenkoor De Woelwaters
19:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Kaarten 5 euro inclusief koffie of thee, 0418-638638 of leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu

Verkiezingsdebat Rossum
20:00, Rossum, dorpshuis De Parel. Georganiseerd door de dorpsraden van Rossum en Hurwenen. Debatleider is Antoon van den Heuvel, voorzitter van Stichting Rossums Belang. Alle politieke partijen uit Maasdriel zijn aanwezig: Liesbeth Faas (D66), Peter de Vries (CDA), Jan Hein de Vreede (SSM), Ko Hooijmans (VVD), Kees van Drunen (GroenLinks/PvdA) en Andries Quick (SGP).

donderdag 15 maart

10 jaar Open Maaltijd
11:30, Bruchem, Eben Haezer. De Open Maaltijd bestaat deze maand 10 jaar. Voor 55-plussers uit Bruchem, Kerkwijk, Delwijnen en Nederhemert. Deelname kost 5 euro. Aanmelden kan bij Bep van Holland: 0418-551988 en Wilma Kreling: 0418-644001.