• De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
• De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Foto: nl.123rf.com

Start van cyclus 'Film en schilderkunst'

neerijnen • Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen start op donderdag 15 maart een nieuwe, vierdelige filmcyclus. Het thema is 'Film en schilderkunst'.

Deze eerste aflevering gaat over 'Licht in de Gouden eeuw': over de invloed van Rembrandt en Vermeer. Deze filmcyclus wordt verzorgd en ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis. Cameralieden hebben voor licht en kleur en mise en scene hun inspiratie veelal gevonden in schilderijen van bewonderde meesters van het licht als Vermeer en Rembrandt en de romantici uit de negentiende eeuw. Het vernieuwende van Rembrandt en tijdgenoten is dat zij met licht de personages in een driedimensionale ruimte wisten uit beelden vanuit het voorheen platte vlak van de schilderkunst in de middeleeuwen en renaissance.

Filmhuis vertoont deze eerste avond van de nieuwe cyclus: 'Girl with a Pearl Earring'. Deze film uit 2003 van Peter Webber Scarlett Johansson, gaat over het schilderij 'Meisje met de parel', uit circa 1665 van Johannes Vermeer. Dit beroemde portret hangt in het Mauritshuis in Den Haag en wordt momenteel grondig opnieuw geanalyseerd, in de hoop te kunnen achterhalen hoe Vermeer precies te werk ging. Als voorfilm vertoont Filmhuis: 'Rembrandt, schilder van de mens', uit 1957, van Bert Haanstra.

Alle films met een voorafgaande inleiding beginnen steeds om 19:30 uur. Entreeprijs per avond: 10 euro. Entree voor alle vier films, inleidingen en samenvattingen is 30 euro Reserveren hiervoor kan met een mailtje naar Wim Schoutendorp, coördinator: wschou50@gmail.com