Geen oplossing voor dure bus

maasdriel • Het is de gemeente Maasdriel niet gelukt om OV-abonnementen op de grens van Gelderland en Brabant beter op elkaar te laten aansluiten.

Met de bus vanuit bijvoorbeeld Hedel naar Den Bosch gaat nog wel: dan blijven de reizigers in één bus zitten en geldt het Gelderse tarief, dus ook een eventuele korting, tot in Noord-Brabant. Maar mensen die vanaf het station in Den Bosch overstappen op een andere lijn, hebben een extra abonnement nodig en betalen naar verhouding veel.

Het CDA in Maasdriel kaartte dit probleem, dat met name scholieren treft, ongeveer drie jaar geleden al eens aan. Het college vond toen weinig gehoor bij de provincie Gelderland.

In december dienden de christen-democraten opnieuw een motie in om burgemeester en wethouders te vragen weer een poging te doen. Het leek erop dat er beweging zat in de standpunten van het provinciebestuur.

"We hebben aan tafel gezeten met de vervoerders en de overheden, maar dat heeft helaas niet tot overeenstemming geleid", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede.

Concessiehouders bedenken ieder hun eigen kortingsproducten. In Gelderland zijn die vooral gericht op mensen die veel kilometers maken of op bepaalde tijden rijden, terwijl in Brabant vooral scholieren gesteund worden met een lager tarief.

"Die systematieken zijn niet zomaar op elkaar af te stemmen", concludeert de wethouder. "Dit moet verder opgepakt worden vanuit de politiek in Brabant en Gelderland."


Janneke Boogaard