Twee avonden over arbeidsmigranten

zuilichem/nieuwaal • Donderdag 8 maart houdt de VVD een huiskamersessie over de huisvesting van buitenlandse werknemers. De avond erna peilt PvdA/GroenLinks de meningen over dit onderwerp.

De VVD houdt de bijeenkomst over de arbeidsmigranten op orchideeënkwekerij Het Hoog Bos in Nieuwaal van VVD-kandidaatraadslid Gerrit van Wijk. Iedereen is daar welkom van 19:30-21:30 uur. Het werken met arbeidsmigranten op zijn kwekerij is voor Van Wijk pure noodzaak. "Iedereen die hier wil werken, is welkom, maar er zijn in de buurt gewoon niet genoeg mensen die dat willen.''

De VVD Zaltbommel wil dat de gemeente het gemakkelijker maakt voor werkgevers om buitenlandse arbeiders die korter dan drie maanden in Nederland blijven, op eigen terrein te huisvesten. Dat is ook een wens van veel lokale tuinders. "Zo krijg je sociale controle. Dat is belangrijk om overlast te voorkomen", aldus Van Wijk. Arbeidsmigranten die langer dan drie maanden blijven, dienen zich volgens de normale procedures in te schrijven voor een huurwoning, vindt de VVD. Tijdens de bijeenkomst zal verder onder meer Peter Baltus van de LTO, spreken.

Vrijdag 9 maart om 20:00 uur staat hetzelfde onderwerp op de agenda in dorpshuis De Ham in Zuilichem. Daar wil PvdA/GroenLinks van inwoners horen wat hun ervaringen zijn met arbeidsmigranten en hoe zij denken over de huisvesting. De partij wil geen grootschalige huisvesting in de dorpen, beperkte huisvesting bij tuinders en huisvesting in burgerwoningen onder strenge voorwaarden.

Volgens PvdA/GroenLinks 'proberen enkele tuinders momenteel de bestaande regels te ontwijken en arbeidsmigranten te huisvesten op een manier die de komende jaren voor grote problemen gaat zorgen'.