• Maandag deed de bus Delwijnen aan.
• Maandag deed de bus Delwijnen aan. Foto: Lya Cattel

Stembus maakt alvast een rondje

regio • De Engelse dubbeldekker die de gemeente Zaltbommel inzet als 'stembus' maakt overuren.

Zaterdag en maandag reed de bus al rond. Maandag bezocht burgemeester Peter Rehwinkel de dubbeldekker bij de stop in Delwijnen. Kandidaat-raadsleden reisden mee om een praatje met bezoekers te maken. Binnen konden mensen informatie krijgen over de deelnemende partijen en op een laptop de stemwijzer invullen. Dat laatste kan natuurlijk ook thuis, maar de gemeente doet alles om de opkomst op 21 maart zo hoog mogelijk te maken. Met hetzelfde doel wordt dinsdagavond 20 maart een jongerenbijeenkomst in het stadhuis gehouden, gevolgd door een verkiezingsfeest vanaf 22:00 uur in 't Stadscafé. Om middernacht kunnen de feestgangers - en iedere andere stemgerechtigde inwoner - een uur lang hun stem uitbrengen in de bus. Vervolgens begint de dubbeldekker om 6:30 uur weer aan een tournee door de gemeente, te beginnen bij het NS-station in Zaltbommel. De 'haltes' zijn te vinden op de website van de gemeente.

De deelnemende partijen zijn deze dagen veel buiten te vinden. Vrijwilligers van PvdA/GroenLinks deelden vrijdagmiddag warme chocolademelk uit aan schaatsliefhebbers op de Kloosterwiel in Zaltbommel.

SP'ers deelden zaterdag primula's uit in Brakel. Eerder werden ook de inwoners van de binnenstad van Zaltbommel al verblijd met de rode bloemetjes. "Omdat primula's symbool staan voor een nieuw begin, passen ze goed bij onze campagne," legt voorzitter Tineke van Dijk uit. "Als enige partij die nog niet in de gemeenteraad zit, willen we de Bommelse politiek inspireren met frisse, sociale ideeën."