Afbeelding
Foto: Britta Alink

Rond de driehonderd middeldure koopwoningen

Energieneutrale huizen in Buitenstad

zaltbommel • In de Buitenstad, de nieuwe wijk achter de Albert Heijn pal aan de Waal, is plaats voor zo'n driehonderd woningen. Die zullen allemaal energieneutraal en gasloos worden gebouwd.

Projectontwikkelaar Waalbommel presenteerde donderdagavond de eerste beelden van hoe de wijk er uit zou kunnen komen te zien. De grote zaal van De Poorterij zat goed gevuld met belangstellenden. Er waren vooral veel ouderen, die een mooi appartement aan de rand van de stad met uitzicht over de Waal wel zien zitten in de toekomst. Stedenbouwkundige en architect Gijs Wolfs van bureau Wurck lichtte de eerste plannen toe. De vroegere functie als scheepswerf staat centraal in de tekeningen. "Woningen zonder voortuintjes, industrieel, veel steen, staal, hout en glas", lichtte Wolfs toe. "Appartementen zonder balkonnetjes aan de buitenkant, maar met inpandige balkons, loggia's of dakterrassen. Zo behouden we de sfeer van de werf." Volgens hem heeft de huidige werfhal op het terrein, aan de Waal, weinig architectonische waarde'. "Die kan dus tegen de vlakte", is zijn conclusie. "Maar de hal vertelt wel een verhaal, dus we willen wel de materialen hergebruiken."

Het voorlopige plan voorziet in appartementen en grondgebonden woningen. "Het uitgangspunt is dat we middeldure koopwoningen bouwen", aldus projectontwikkelaar Jeroen Marsman van WaalBommel. "Sociale huurwoningen komen er niet." In het plan staan twee horecagelegenheden ingetekend aan de kant van de rivier. "We verwachten niet dat dat concurrentie betekent voor de horeca in de binnenstad", aldus Marsman. "Het zal eerder een aanvulling zijn op bestaande horeca." Vanuit de zaal kwamen onder andere vragen over het parkeren. Volgens stedenbouwkundige Wolfs krijgt elke woning een eigen parkeerplek en komen er nog voldoende plekken bij op andere locaties. "We hebben rekening gehouden met 1,7 auto per woning", lichtte hij toe. Veel parkeerruimte komt er onder andere aan de randen van de wijk, langs de twee toegangswegen. De nieuwe wijk, die in de toekomst waarschijnlijk een andere naam krijgt dan 'Buitenstad', is opgenomen in de structuurvisie WaalWeelde West. Wel moet er nog formeel toestemming komen om buitendijks te mogen bouwen. Iedereen kan tot 22 maart schriftelijk reageren op de plannen via info@zaltbommel.nl. "Die schriftelijke reacties zullen wij als college meenemen in ons besluit over het plan", aldus wethouder Adrie Bragt in een toelichting. Ook konden mensen zich donderdagavond aanmelden voor deelname aan een klankbordgroep. Eind december moet er een definitief stedenbouwkundig programma van eisen en een beeldkwaliteitsplan liggen. In 2019 volgt het opstellen en vaststellen van het bestemmingsplan. Als alles volgens planning verloopt, zou op zijn vroegst in 2020 gestart kunnen worden met de bouw van de eerste woningen.

Britta Alink