• Sinds donderdag is Markt Twee open voor iedereen.
• Sinds donderdag is Markt Twee open voor iedereen. Foto: Lya Cattel

Markt Twee: creatieve trekpleister

zaltbommel • Het monumentale pand op de hoek van de Markt in Zaltbommel is voortaan van kelder tot zolder open voor publiek. Corina Laheij hoopt dat het een centrale plek voor creatievelingen wordt.

Donderdag werden de deuren feestelijk geopend na een maandenlange verbouwing. "En dan te bedenken dat we eigenlijk dachten dat we het wel zouden redden met een groep kunstenaars en een paar blikken verf", lacht Laheij.

Toen de nieuwe eigenares eens goed keek naar de kozijnen en toen bij het sauzen halve muren het begaven, begreep ze al snel dat een andere aanpak nodig was. Hoewel dat dus eerst niet de bedoeling was, kijkt Laheij met veel plezier terug op de verbouwing. "Het was heel gezellig, soms liep hier meer dan tien man tegelijk rond, en iedereen was enorm betrokken."

Het doel was dan ook nobel: de karakteristieke hoek van de Markt teruggeven aan de stad. "De begane grond is altijd winkelruimte geweest, maar nu kan iedereen het hele pand bekijken, tot in de nok." Behalve de sfeer van eeuwen kunnen bezoekers ook volop cultuur snuiven. De verschillende vertrekken doen namelijk dienst als expositieruimte. Ter ere van de opening hangen en staan er schilderijen en objecten van bijna dertig kunstenaars, vooral uit de Bommelerwaard. Minimalistisch werk van Kees van de Wal in het voormalige keukentje, kleurrijke werken van Hans Heijman op de grootste slaapkamer.

Laheij heeft zich ten doel gesteld maandelijks een nieuwe expositie in te richten. Tot de Bommelse Kunst Route in juni kunnen kunstenaars vrijblijvend gebruik maken van Markt Twee, zoals de ontmoetingsplek voor kunst nu heet. Daarna betalen ze huur. Voor één wand of voor een ruimte. Een pop up store, noemt Laheij de formule. Met name de zolder leent zich ook uitstekend als atelier. "Kunstenaars kunnen hier bijvoorbeeld werken tijdens hun expositie en zo meteen de bezoekers spreken."

Markt Twee is dit jaar ook uitvalsbasis voor de BKR. "Maar we zijn niet 'het BKR-pand'", haast Laheij zich toe te voegen. "De drempel ligt laag, de koffie staat voor iedereen klaar. Ook amateurs of knutselgroepen kunnen hier terecht. De begane grond wordt weer winkel, met betaalbare kunst. Een ruimte huren voor een workshop kan ook. Ik hoop vooral op veel ideeën."

q markttwee.nl

Janneke Boogaard