Raden stemmen in met brandweerzorgplan

regio • De gemeenteraden van Maasdriel en Zaltbommel gingen donderdag akkoord met het brandweerzorgplan. In Maasdriel ging daar de nodige discussie aan vooraf.

In het nieuwe plan van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid staat dat een aantal brandweerwagens kunnen vervallen, onder andere de tweede tankautospuit in Kerkdriel. "Hoe kunnen we dat uitleggen: we moeten een brandweerwagen inleveren én extra betalen", mopperde Bianca Laheij (CDA Maasdriel). "De organisatie blijkt een rotzooitje en daarom moet er nu weer geld bij. Daar zijn we van geschrokken. We hebben het gevoel geen grip meer te hebben op gemeenschappelijke regelingen." Bovenal maakte Laheij zich zorgen over de vrijwilligers. "Deze maatregel raakt hen in het hart. En dat terwijl ze al een behoorlijke klap hebben gehad toen de brandweer moest regionaliseren. Waarom moeten we de tankautospuit eigenlijk inleveren, de brandweer functioneert nu toch prima?" Ook Bart de Leeuw (SSM) sprak van een 'treurig voorstel'.

Burgemeester Henny van Kooten legde uit dat de veiligheidsregio is uitgegaan van wat nodig is voor risicobeheersing. Volgens hem begrijpen de Maasdrielse vrijwilligers die redenering, al zijn ze er niet blij mee. Van Kooten beloofde de gemeenteraad vaker te informeren over de stand van zaken. Ondanks de kritiek stemden CDA en SSM toch in. "We staan met de rug tegen de muur", vond Laheij. De VVD vond dat zwak en stemde tegen. PvdA en GroenLinks konden wel met het plan leven.


Janneke Boogaard