Omwonenden vrezen dat het een evenemententerrein wordt

'Geen evenementen op ijsbaan Brakel'

brakel • Ruim vijftig bewoners van de Weitjesweg zijn zich een hoedje geschrokken van de uitwerking van het plan voor de verhuizing van de ijsbaan.

"Een ijsbaan vinden we geen probleem, leuk juist", zegt een woordvoerder namens het bewonerscomité. "Maar als je de plannen goed leest, komt er een clubgebouw van 10 bij 30 meter groot, waar van alles georganiseerd kan worden."

Het tweede bezwaar van de groep omwonenden is het plan om een aarden wal rondom de ijsbaan aan te leggen, die nodig is om van het terrein een waterberging te maken. De wal wordt 1,5 meter hoog en daarboven op komt begroeiing. "Ons uitzicht zal ingeperkt worden, maar ook heel het aanzicht van Brakel zal veranderen.", vrezen de bewoners.

Recreatiebestemming

Het voornaamste bezwaar is volgens de omwonenden dat 'de agrarische bestemming moet worden behouden zodat de rust en ruimte, kwaliteiten passend in de Nieuwe Hollandse Waterlinie behouden blijven'. Volgens de omwonenden zou een bestemmingsplanwijziging helemaal niet nodig zijn, als het alleen over de ijsbaan gaat. "De bestemmingsplanwijziging is enkel noodzakelijk om hier een recreatiebestemming op te leggen ten behoeve van evenementen", vermoeden de bewoners.

De gemeente maakte vorige week bekend in overleg met aannemersbedrijf G.J. van der Ven afspraken te hebben gemaakt over verplaatsing van de ijsbaan van de locatie vlakbij de Heemstrabaan naar de Langerakseweg ter hoogte van de Weitjesweg. Zo kan Van der Ven uitbreiden en een klein bedrijventerrein ontwikkelen op de huidige locatie. Bovendien kan de ijsbaan op de nieuwe locatie meteen fungeren als waterberging. De bewoners van de Weitjesweg voelen zich aan de kant gezet door de gemeente Zaltbommel. "Er ligt een plan dat bestaat uit meer dan zeshonderd pagina's", aldus het comité. "De gemeente en aannemersbedrijf Van der Ven hebben het al helemaal ontwikkeld, alle afspraken zijn gemaakt. Maar er is niet één keer met de omwonenden gesproken. We voelen ons als bewoners echt te kijk gezet. En ook de Dorpsraad wist tot vorige week niets van de plannen. Op die manier ga je toch niet met de inwoners om?" De omwonenden vrezen dat het terrein in de toekomst ook geschikt zal zijn voor grote evenementen. Volgens hen zou er zelfs een camping kunnen worden toegestaan en zouden de jaarlijkse grote dorpsfeesten er georganiseerd kunnen worden.

"Waarom op deze plek", willen ze weten. "Waarom niet zoals gebruikelijk de sportvelden centraliseren buiten de woonwijk zoals de bedoeling is van de voetbalvelden van Brakel/Zuilichem of de Wielerbaan zodat niet alle voorzieningen nogmaals aangelegd hoeven te worden." Het comité heeft wethouder Adrie Bragt uitgenodigd om op korte termijn in Brakel te komen praten. "We zijn zeer ontstemd over de handelswijze van de gemeente", zeggen ze in een brief aan de wethouder. "Vrijwel alle bewoners van de Weitjesweg maken bezwaar op de door de gemeente langdurig gevoerde planvorming zonder verdere kennisgeving of inspraak en de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan."

Wethouder Adrie Bragt meldde dinsdag dat hij binnenkort in gesprek gaat met de omwonenden. Volgens hem is het plan overigens wel degelijk een aantal maanden geleden aan de dorpsraad voorgelegd.

Britta Alink