Advies: 'geen hoogwatergeul bij Varik'

varik • De stuurgroep Varik-Heesselt heeft maandag haar voorlopige keuze bekend gemaakt. Het voorkeursalternatief betreft dijkversterking met natuur- en watercompensatie in de uiterwaarden. De stuurgroep gaat dit alternatief nu voorleggen aan de streek.

In het voorkeursalternatief is de veelbesproken hoogwatergeul om de dorpen Varik en Heesselt heen niet opgenomen. In juni brengt de stuurgroep een definitief advies uit aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Vervolgens neemt de minister een voorkeursbesluit.

Ruim een week geleden stelde de stuurgroep haar keuze nog uit. Ze wilde het bezoek van de minister aan Varik afwachten. Tijdens dit bezoek, vorige week maandag, maakte een groot aantal inwoners duidelijk dat ze niet op een nevengeul zitten te wachten. Ze zijn bang voor de veiligheid in het gebied, bovendien verandert er door de aanleg veel in de streek waardoor – onder meer – fruittelers hun bedrijf niet voort kunnen zetten.

De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Gelderland, het Waterschap Rivierenland, gemeente Neerijnen en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook de gemeente Tiel maakt deel uit van de groep. Van de vier stemgerechtigde leden stemden het waterschap, gemeente Neerijnen en het ministerie voor dijkversterking met natuur- en watercompensatie in de uiterwaarden, provincie Gelderland koos als enige voor het alternatief met de hoogwatergeul.

Deze laatste variant zorgt voor een waterstandsverlaging van ruim 40 centimeter, bovendien ontstaan er ontwikkelkansen voor het gebied.

Het ministerie wil dat de planologische reservering voor deze laatste optie wordt gehandhaafd om de aanleg van de hoogwatergeul op langere termijn mogelijk te houden.