Groot deel van het 'burgerpanel' zweeft nog

regio • Een groot deel van de mensen die een enquête invulden over de komende gemeenteraadsverkiezingen, heeft nog geen idee op wie zij gaan stemmen.

Maar liefst 43 procent van de 210 burgerpanelleden van TipBommelerwaard.nl die reageerden, geeft aan nog niet te weten op wie er op woensdag 21 maart gestemd zal worden. Zij zijn er overigens wel zeker van dat ze gaan stemmen. 39 procent van de geënquêteerden zegt op dezelfde partij te gaan stemmen als tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Als toelichting daarop kwamen opmerkingen als; "ZVV heeft het al twaalf jaar heel erg goed gedaan" en "SGP komt haar beloften na". Twaalf procent van de respondenten stemt op een andere partij dan de vorige keer. Vier procent twijfelt nog of hij of zij gaat stemmen en twee procent van de ondervraagden gaat sowieso niet stemmen. Uit een toelichting daarop blijkt de cynische opstelling jegens de gemeentelijke politiek: "Ik vind dat de politiek geen enkel verschil maakt in de leefbaarheid van onze omgeving. Beloftes worden gebroken, woorden worden verdraaid en eigenbelang staat voorop."

De vraag 'Wat zijn voor u redenen om te gaan stemmen?' beantwoordt 59 procent van de 196 respondenten met 'stemmen geeft mij de kans om me te laten horen'. 53 procent stemt omdat 'het een democratisch recht is' en 39 procent vindt dat hij of zij 'niet mag klagen over de lokale politiek, wanneer diegene niet gaat stemmen'. Één procent van de geënquêteerden heeft een andere reden om te gaan stemmen. Zij vinden dat het dan 'lijkt of je nog iets in te brengen hebt' en dat zij via het stemmen 'invloed kunnen uitoefenen op het gemeentebestuur'.

208 respondenten gaven antwoord op de vraag 'Hoe bepaalt u uw stemkeuze?' De helft daarvan geeft aan de partijprogramma's te lezen in aanloop naar de verkiezingen. 42 procent volgt de lokale politiek vanaf de tribune of via de media en 23 procent vult een stemwijzer in. Zestien procent van de ondervraagden stemt altijd op dezelfde partij en twaalf procent baseert zijn of haar stem op gesprekken met bekenden.

q www.tipbommelerwaard.nl