• Jasper van Dijk in gesprek met een tuinder.
• Jasper van Dijk in gesprek met een tuinder. Foto: SP Bommelerwaard

SP-Tweede Kamerlid bezoekt Bommel

zaltbommel • 'Middeleeuwse toestanden', noemt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk de situatie die nu in de Bommelerwaard is ontstaan rond arbeidsmigranten

"Als feodale landheren huren enkele zeer grote tuinders Oost-Europeanen in, om vervolgens de problemen die veroorzaakt worden door hun komst af te schuiven op de lokale gemeenschap", aldus Van Dijk, die vrijdag een bezoek bracht aan de Bommelerwaard. Samen met Eric van Dijk, lid van de Provinciale Statenfractie van de SP in Gelderland en meerdere kandidaat gemeenteraadsleden ging hij in gesprek met lokale tuinders.

Volgens lijsttrekker Martijn Stoutjesdijk van SP Zaltbommel gaat er met name op het gebied van de huisvesting van alles mis. "Ofwel de bewoners van kleine dorpen worden opeens geconfronteerd met plannen voor grootschalige opvang, in zogenoemde Polenhotels. Ofwel tuinders kopen goedkope woningen op om daar grote aantallen arbeidsmigranten in te huisvesten. Terwijl dat net de woningen zijn die keihard nodig zijn voor onze eigen woningzoekenden."

Actieplan arbeidsmigranten

Vrijdagavond was er een gespreksavond in Ons Trefpunt in Nieuwaal. Meer dan zestig bewoners kwamen daar op af. Zij maken zich zorgen over huisvesting van arbeidsmigranten. Tijdens de avond presenteerde lijsttrekker Martijn Stoutjesdijk samen met Van Dijk een actieplan arbeidsmigranten. Hierin pleit de partij er onder andere voor om een einde te maken aan de 'megalomane kastuinbouw-projecten'. Ook wil de partij aandacht voor arbeidsomstandigheden en huisvesting van arbeidsmigranten.