• Teamleider Anetta Scheurwater (l) en vrijwilliger Diana van der Haar van Vluchtelingenwerk Bommelerwaard.
• Teamleider Anetta Scheurwater (l) en vrijwilliger Diana van der Haar van Vluchtelingenwerk Bommelerwaard. Foto: Lya Cattel

Gewoon een uurtje samen koffie drinken en praten, helpt al veel

'Een goede coach is als een goede buur'

zaltbommel • Zeventig taalcoaches telt VluchtelingenWerk Bommelerwaard op dit moment. Deze vrijwilligers gaan regelmatig bij hun 'Taalmaatjes' langs en met ze in gesprek.

Sommige taalcoaches pakken er de schoolboeken bij en gaan met 'hun' statushouders aan de studie. De meesten gaan gewoon gezellig met ze in gesprek. Zoals Anetta Scheurwater, teamleider van VluchtelingenWerk Bommelerwaard en daarnaast zelf ook actief als vrijwillige taalcoach bij een statushouder uit Eritea. "We praten bijvoorbeeld naar aanleiding van de Olympische Spelen over schaatsen", vertelt ze. "En we hebben al veel gesprekken gehad over films en televisieprogramma's. Het maakt eigenlijk niet uit waar je met elkaar over praat, áls je maar Nederlands met ze spreekt."

Tijdens de gesprekken komen ook praktische zaken vaak aan de orde. "Zoals brieven van instanties", geeft vrijwillig integratiecoach Diana van der Haar als voorbeeld. Diana begeleidt meerdere vluchtelingen en valt ook wel eens in op het Spreekuur in het kantoor van VluchtelingenWerk in Pand 9, waar statushouders met praktische vragen kunnen aankloppen. "Er was een statushouder met een vraag over de energierekening. Hij wilde graag overstappen van leverancier, omdat hij zijn huidige rekening zo hoog vond. Hij betaalt 160 euro per maand voor een klein huisje. Nu heb ik hem de meterstanden laten opnemen en dat gaat hij volgende maand weer doen. Want volgens mij klopt er iets niet met zijn meter of met dat bedrag. Dat is het soort advies dat ik ook aan mijn buurvrouw zou geven."

VluchtelingenWerk heeft als taak om vluchtelingen te helpen met huisvesting en ze te begeleiden bij de integratie in de maatschappij. "Het doel is dat nieuwkomers binnen twee jaar hun weg weten te vinden in de Bommelerwaard", vertelt Anetta. In de praktijk is dat niet zo makkelijk. Want de taal is echt een groot struikelblok bij een goede integratie. "Daarom zijn we hard op zoek naar Taalstages. Dat zijn werkplekken voor een maand of drie, waar een vluchteling kan meelopen en ondertussen de taal kan leren. Er zit ontzettend veel talent onder onze statushouders. Vluchtelingen uit Eritrea hebben vaak veel technische capaciteiten. Als ze bij een Nederlands technisch bureau of een bouwbedrijf of een aannemer een aantal maanden mee kunnen lopen, dan kunnen ze de Nederlandse termen leren en zich verder bekwamen. Juist in dat vakgebied is de werkgelegenheid gegroeid, dus misschien komt daar dan wel een baan uit." Het koppelen van statushouders aan werkgevers is een lastige klus en daarom zoekt VluchtelingenWerk ook vrijwillige Arbeidscoaches. Dat zijn vrijwilligers, liefst op HBO-niveau, die een netwerk hebben in de Bommelerwaard en die contacten hebben of willen leggen met bedrijven. De Arbeidscoach gaat op zoek naar een passende stageplek voor de statushouders en begeleidt hem of haar in het hele traject. Volgens Anetta zijn stages ontzettend belangrijk en niet alleen omdat de vluchtelingen daardoor weer een zinvolle tijdsbesteding krijgen. "Ze leren tijdens hun stage snel beter Nederlands spreken en begrijpen, vooral gericht op hun vakgebied", vertelt ze. "Maar ze leren ook veel over onze cultuur. Zoals bijvoorbeeld dat je in sommige bedrijven al om zeven uur 's ochtends begint en dat je er dan ook echt op tijd moet zijn. Of ze leren wat wij doen rondom de feestdagen."

Volgens integratiecoach Diana is vrijwilligerswerk bij VluchtelingenWerk heel bevredigend. Zelf kwam ze bij toeval in contact met Aziz, een jonge alleenstaande moeder uit Eritrea, die bij haar in het dorp Hurwenen woont. Nu begeleidt ze nog een aantal andere statushouders. "Mensen geven mij wel eens complimenten over wat ik doe", zegt Diana. "Maar ik ben gewoon heel blij met het contact met deze mensen. Het werkt twee kanten op, ik leer ook veel van hen."

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via: 0418-541017 of bommelerwaard@vluchtelingenwerk.nl

Britta Alink